„Předpokládám, že do měsíce podám obžalobu," řekl státní zástupce Roman Kafka. Údajný hlavní organizátor, čtyřiatřicetiletý Slovák, je ve vazbě, jeho čtyři kumpáni ve věku 28 až 41 let jsou stíháni na svobodě. Hrozí jim mnohaleté tresty.

Ve Zlínském kraji, kam se hlavní organizátor zřejmě ukryl před stíháním na Slovensku, skupina působila od loňského května. Muž založil společnost na vymáhání dluhů s názvem Final Solution (česky Konečné řešení), jejímž prostřednictvím chtěl podle policie legalizovat zisky z trestné činnosti. Peníze chtěla skupina získat od podnikatelů, majitelů či provozovatelů diskoték, hudebních a erotických klubů na Zlínsku. Podle kriminalistů jim vyhrožovali, vymáhali od nich reálné nebo fiktivní pohledávky nebo nabízeli za úplatu ochranu podniku. Pokud podnikatelé odmítli požadavky plnit, pachatelé začali demonstrovat svou sílu.

Například před domluvenou schůzkou několik desítek svalnatých mužů navštívilo diskotéku, kde prý odmítali platit za alkohol. Po- dle policie skupina také ve snaze získat „zakázku" na ochranu podniku oznamovala na linku 158 uložení výbušnin, což si vyžádalo několik evakuací desítek nebo stovek lidí.

Když ani to neneslo kýžené výsledky, začali údajně podnikatelům poškozovat majetek nebo je napadali. Nejčastěji šlo o žhářské útoky na auta nebo střelbu na vozidla či rodinné domy.

Podle policie vše řídil Slovák, který je ve vazbě. Podle slovenských médií patří k nejsilnějším postavám podsvětí na západě Slovenska.

Je podezřelý z účasti na podpalování aut, ničení majetku kaváren nebo vydírání podnikatele, od něhož pod hrozbou likvidace údajně žádal peníze.

Na Slovensku byl muž ve vazbě. Dostal se z ní podle soudu poté, co jeho advokáti využili mezery ve slovenských zákonech a soudci nestihli ve lhůtě rozhodnout o tom, že obviněný zůstane ve vazební věznici.