Do Zlína tak přijedou další poškození a měl by dorazit i Martin Svoboda z Havířova, který jako poslední z původně 31 obžalovaných před soud nepředstoupil.

Ve Zlíně je z tohoto počtu souzeno jen deset lidí. Čtyři byli obžalováni z obecného ohrožení se sazbou 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Předseda senátu Radomír Koudela ale upozornil i zbylých šest mužů, že jejich jednání může soud kvalifikovat stejně.

Kauzy 14 dalších lidí projednají okresní soudy po celé zemi. Případy sedmi lidí z ostravské větve, kam spadá i Svoboda, přikázal olomoucký vrchní soud projednat zlínskému krajskému soudu.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Otrávenou směs podle obžaloby namíchali majitel firmy na výrobu autokosmetiky Tomáš Křepela a jeho obchodní zástupce Rudolf Fian. Dodali ji dělníkovi Jiřímu Vaculovi, který ji předal dalším distributorům.