Představitelé města se se zástupci Zbrojovky dohodli na bezúplatném převodu majetku. Společně se stadionem získá radnice také přilehlou sportovní halu a pozemky na Lapači.

„Jednání byla intenzivní zejména poslední půlrok. Dospěli jsme k závěru, že není v silách Zetexu ani Zbrojovky Vsetín financovat opravy budov. Shodli jsme se na tom, že převod formou darovací smlouvy bude nejvýhodnější. Cílem je přitom zajistit kvalitní sportoviště a to nejen pro hokejisty,“ komentovala po úspěšném odhlasování starostka Vsetína Květoslava Othová.

Převodem město získá majetek v hodnotě desítek milionů korun.

„Zároveň je však třeba si uvědomit, že obě budovy mají své stáří a jsou také opotřebené. Proto máme už nyní naplánované také investice do jejich oprav,“ poznamenala Othová.

Prioritní přitom bude rekonstrukce strojovny zimního stadionu, která po opravě volá již několik let. Začít má hned po skončení letošní hokejové sezony. Podle starostky Othové bude nutné do strojovny investovat asi třicet milionů korun.

Město se v textu darovacích smluv rovněž zavázalo, že necelých devět a půl milionu vynaloží do roku 2013 také na opravy sportovní haly na Lapači.

„Převod stadionu i haly do vlastnictví města pro nás bude sice znamenat další práci, ale je to důležité pro další rozvoj sportu,“ poznamenal místostarosta Vsetína Lubomír Gajdušek.

Že se situace zejména kolem zimního stadionu konečně pohnula z mrtvého bodu, potěšilo jednatele Valašského hokejového klubu Stanislava Pavelce.

„Jsem rád, že je konec. I když v tomto případě to zároveň znamená další začátek. Nyní budeme mít klid pro další práci,“ neskrýval úlevu Pavelec.

Nezapomněl dodat, že je rok 2008 a že tomuto letopočtu by snad brzy mohlo odpovídat také sociální a další vnitřní zařízení stadionu. „Hráči i diváci si to zaslouží,“ zdůraznil jednatel valašského klubu.

Spokojen byl po zasedání zastupitelů také předseda TJ Zbrojovka Vsetín Josef Goldefus.

„Pro nás to znamená především konečnou úlevu, protože jednání neprobíhají jen měsíce, ale několik let,“ oddechl si Goldefus.

Připomněl, že město darem získává majetek několikamilionové hodnoty. „Jen odhadní cena stadionu je asi patnáct milionů korun,“ upozornil předseda tělovýchovné jednoty.

„Snažili jsme se proto pro naše oddíly vyjednat optimální podmínky a nakonec se nám podařilo dospět ke kompromisu, kdy všichni sportovci budou využívat sportoviště za shodných pravidel bez rozdílů,“ pochvaloval si Goldefus.

Co se sportovní haly týče, oddíly TJ Zbrojovka budou mít nárok v ní strávit tisíc sto hodin ročně. Platba za hodinu přitom bude pro všechny sportovce stejná – čtyři sta korun.