Jak se vám líbila vzpomínková akce věnovaná vašemu manželovi?
Slavnost se mi nesmírně líbila a myslím si, že kdyby tady můj manžel byl, nesmírně by to ocenil. Velice dojemná slavnost to byla. A všichni řečníci, kteří tady vystoupili, o něm říkali velice hezké věci.

Podívejte se: VIDEO: Zlín se loučil s Tomášem Baťou

Jak vzpomínáte na muže, se kterým jste strávila celý život?
Můj manžel měl vždy obrovskou vizi toho, co chce dělat. A chtěl poskytovat službu lidem. Neustále se snažil docílit nejlepšího výkonu, excelence. Byl naprosto přesvědčen, že lidé by měli být náležitě vzděláni. A že je to něco, co musí dělat celý život, nejen na univerzitě, ale i v pozdějším věku. On sám den předtím než umřel, koupil si nový telefon. Protože chtěl držet krok s rozvojem.

Jaký byl motor, který jej hnal vpřed?
Byl paličatý a usilovný. Pořád se o něco pokoušel a nikdy nepřestal. Vzdávat se, to nebylo nic pro něj.

Bylo to mnohdy i na úkor rodiny?
Inu, nějaké problémy to někdy vyvolalo, protože byl opravdu hodně paličatý. Jeden řečník hovořil o tom, že manžel lyžoval, když mu bylo osmdesát. On ale lyžoval ještě loni v zimě. Měl tam sice učitele i doktora, ale lyžoval. Nechtěl si to odepřít.

Jak byste jej tedy především charakterizovala?
Byl to velký organizátor. Měl svůj zápisník, ne teda notebook, a tam si denně zapisoval svůj přesný program. Všechny body musel pokaždé splnit. A stejný zápisník museli mít i všichni jeho spolupracovníci.

Váš manžel navštěvoval několikrát do roka Zlín a věnoval se univerzitě i Nadace Tomáše Bati. Budete pokračovat v jeho šlépějích?
Ano, určitě. Příští týden by měla být zahájena nová vzdělávací iniciativa, kterou bude uskutečňovat společně s Univerzitou Tomáše Bati i torontská univerzita v Kanadě. Bude to kurz či školení o zodpovědném kapitalismu.

Dokázala byste si představit, že byste místo vašeho manžela zastávala funkci předsedkyně Správní rady zlínské univerzity?
Na to je ještě moc brzy.

Máte spolu čtyři děti. Které z nich podědilo nejvíce vlastností po otci?
To je těžko říct. V čele firmy stojí syn, ale všechny naše dcery jsou členkami správních rad v různých pobočkách. Takže všechny naše děti jsou zapojeny do dění společnosti Baťa.