Personální bouři vyvolalo pondělní rozhodnutí valné hromady o odvolání Calábka z funkce předsedy představenstva nemocnice a jeho nahrazení tajemníkem zlínské radnice Zdeňkem Mikelem. Právě tento muž se možná stane zároveň ředitelem.

Valnou hromadu svolal krajský úřad, který je jediným akcionářem zdravotnického zařízení. Calábek stojí v čele nemocnice skoro tři roky. Jeho vyjádření se v pondělí Deníku nepodařilo sehnat. Nebral ani jeden ze svých mobilních telefonů a nereagoval ani na esemesku.

„Výměnu jsme provedli s ohledem na skutečnost, že chceme zvýšit dynamiku rozvoje nemocnice a dále zlepšovat služby pro pacienty,“ vysvětlil hejtman Libor Lukáš.

„Chceme také nastavit vyšší formu kooperace mezi zlínskou nemocnicí a zdravotnickými zařízeními ve Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti,“ doplnil Lukáš. Podrobněji situaci komentovat nechtěl.

Vyjádřit se k celé záležitosti prozatím odmítl také tajemník Mikel. „Primáři by se o případných změnách tak zásadního charakteru neměli dozvědět z médií,“ zdůvodnil.

Rozhodnutí valné hromady nabylo platnosti okamžitě. „Zdeněk Mikel už v minulosti projevoval o post zájem. Teď jsme se rozhodli jeho mnohaletou praxi s vedením využít,“ vysvětlil krajský radní odpovědný za oblast zdravotnictví Bronislav Fuksa.

„Byl například generálním ředitelem Foresbanky. Magistrát s více než pěti sty zaměstnanci řídil bezmála deset let,“ připomněl Mikelovy zkušenosti Fuksa.
„Změny v představenstvu byly nutné, abychom zajistili efektivní řízení a rozvoj nemocnice,“ dodal radní. Ani on však nechtěl být konkrétnější.

Rozhodnutí, zda Pavel Calábek zůstane ředitelem, je na představenstvu nemocnice. To se sešlo v pondělí večer. Výsledek jednání se rozhodlo sdělit veřejnosti však až v úterý. „Je velice málo pravděpodobné, že stávající ředitel funkci obhájí,“ myslí si Lukáš.

Krajská nemocnice T. Bati je v současné době co do počtu ambulancí a personálu jednou z největších nemocnic v republice. Nachází se v ní více než tisíc lůžek. Letos oslavila 80. výročí svého založení. Minulý týden otevřela pátý Babybox v Česku.