Čemu technické vylepšení pomohlo? Zkrátí se čas vlastního ozařování u pacientů a tím pádem se zvýší i kapacita přístroje, vysvětlil primář onkologického oddělení Milan Kohoutek.

„Výkon ozařovače by se mohl zvýšit asi o 15 procent ve srovnání s minulými léty," přiblížil primář Kohoutek. „Největším přínosem je však skutečnost, že se zvýší přesnost zaměření, a zlepší se tak ochrana zdravých tkání," zdůraznil lékař.

Lineární urychlovač je v provozu asi 12 hodin denně, ošetří každý den přibližně 60 pacientů, což představuje přibližně 300 ozářených míst.

Jen v loňském roce prošlo onkologickým oddělením krajské nemocnice asi 6000 pacientů. A obvykle nepřicházejí jen jednou. „U aktivně léčených pacientů jde o desítky, někdy i více než sto návštěv ročně," zmínil primář onkologie. Nových pacientů přichází na onkologické oddělení poslední roky kolem 1100 až 1200 ročně. Pacienti s onkologickou diagnózou přitom nepřicházejí jen na onkologii, ale například také na urologii, gynekologii a další oddělení.

Lineární urychlovač využívají lékaři v závislosti na charakteru nádoru, jeho rozšíření v organismu, velikosti ložiska a konkrétním umístění ložiska ve vztahu k okolním tkáním.

Některé typy rakovinových nádorů je možné léčit a vyléčit ozářením, v jiných případech už může ozařování léčbu pouze zmírnit.

Modernizace lineárního urychlovače je součástí dodávky téměř 20 přístrojů na projekt Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní onkologické péče KNTB Zlín II. Hodnota přístrojů v rámci projektu je téměř 96 milionů korun. Evropská unie hradí 85 procent, zbývajících 15 procent financuje Zlínský kraj.

Nových přístrojů, které mají zlepšit a urychlit práci lékařského týmu, se dočkají i další oddělení zlínské nemocnice. (poh)