Po papeži druhý nejvýše postavený muž katolické hierarchie to řekl večer novinářům. Poutní místo Velehrad dnes a ve čtvrtek žije oslavami cyrilometodějských svátků.

Podle Bertoneho hovoří druhý vatikánský koncil o vzájemné spolupráci mezi církví a státem s tím, že oba respektují své odlišnosti. "Na tomto základě je třeba jednat. Vláda má svou komisi, tu nyní představí i církev a mohou spolu vyjednávat. Věřím, že dosáhnou příznivých výsledků, které poté přijme i veřejnost," uvedl Bertone. Komisi pro narovnání vztahu státu a církví zřídil kabinet Mirka Topolánka na konci května.

Vztahy mezi státem a církví negativně ovlivňuje vedle nevyřešeného majetku také chybějící smlouva s Vatikánem. Sněmovna zamítla návrh této smlouvy již v roce 2003. Prezident Václav Klaus navíc prohlásil, že její současné znění by nepodepsal. "Jsem velmi spokojen s tím, že ze strany vlády je smlouva podepsána. Respektuji suverenitu a svobodu parlamentu. Jsem přesvědčen, že všichni poslanci jsou přemýšlejícími lidmi a že nakonec dospějí k opačnému názoru," řekl k mezistátní smlouvě Bertone.

Podle něho ve světě od Asie po Latinskou Ameriku počet podobných smluv vzrůstá. Církev je zde uznávána a přijímána, řekl vatikánský státní sekretář. Podle něho to platí i o muslimských zemích či státech, které byly dříve komunistické.

Papež Benedikt XVI. jmenoval dvaasedmdesátiletého kardinála Tarcisia Bertoneho do funkce vatikánského státního sekretáře loni v červnu. Státní sekretář odpovídá rozhodujícím způsobem za politickou a diplomatickou aktivitu Svatého stolce.

Bertone má ve Vatikánu pověst muže pro řešení choulostivých otázek, jimiž se zabýval mimo jiné po sedm let v Kongregaci pro nauku víry. Kardinál ale platí také za otevřeného člověka blízkého lidu: například před několika lety údajně navštívil diskotéku v Janově, kde se chopil mikrofonu a zazpíval jakousi italskou "odrhovačku".