„Nejčastěji jsou právě na vlakovém nádraží a také postávají u Penny marketu. Do suterénů panelových domů míříli spíše v minulosti. Počet bezdomovců se u nás ustálil přibližně na deseti,“ poznamenal velitel uherskobrodské městské policie Libor Kubiš. Ten zároveň dodal, že jednou našli bezdomovce dokonce pod přechodovou lávkou, kde spal na posypové drti.

Téměř vytlačit bezdomovce z centra Uherského Hradiště se prý podařilo zdejší městské policii. Prozradila to mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Vaďurová Zemčíková. „Těch několik málo, co zůstalo, se nejvíce zdržuje v rozestavěné budově OSDAM v ulici 28. října a na autobusovém nádraží,“ uvedla mluvčí. Zároveň dodala, že se už stává jen zřídka, aby se bezdomovec uchýlil do vchodu panelového domu.

Jídlo, sprchu a čistý oděv nabízí bezdomovcům v ulicích Uherského Hradiště pracovníci tamní charity. Na Štědrý den jim pak připraví cukroví a večeři. „Takzvané hygienické balíčky nabízí naši pracovníci lidem každoročně. Před svátky jim také rozdávají vánoční cukroví. Každý rok k nám také přijde na štědrovečerní večeri pět až deset bezdomovců,“ poznamenal Dalibor Jirásek z Oblastní charity Uherské Hradiště.

V zimních měsících podle něj využívají bezdomovci možnost jídla, sprchy, čistého oděvu i odborné porady několikanásobně víckrát než jindy v roce.

Opačná situace naopak panuje v Uherském Brodě. Tamní charita lidem bez střechy nad hlavou vánoční večeři uspořádat nemůže. Chybí jí totiž prostory. „V minulosti jsme měli pronajaté prostory od města, kde byl k dispozici šatník i sociální zařízení. Už dva roky však hledáme jiné vhodné místo. Základní péči co se týče jídla a ošacení lidem poskytujeme operativně,“ sdělil zástupce ředitele brodské charity Ferdinand Kubáník.

Pohled lidí na bezdomovce je různý. „Některých bezdomovců je mi líto, zvlášť přes svátky. Když ale vidím, jak leží na lavičce na náměstí a popíjí alkohol, připadá mi, že pro zlepšení své situace stejně nic nedělají,“ řekla Jana Králová z Uherského Hradiště.