V areálu v Bohuslavicích nad Vláří se dříve likvidovala munice. Zahájil zkušební provoz

„Unikátní technologie se vyvíjela pět let. Výstavba závodu přišla na asi 100 milionů korun, pětadvacet procent pokryly evropské dotace," řekl ředitel Bochemie Francois Vleugels.

Asi 70 procent zpracovaného materiálu se opětovně využije jako palivo vojenských i civilních raket. Zbytek se použije pro další chemické zpracování. Know-how firmy je ve finální formě produktu, pokud není ve správné formě krystalů, raketa neletí správným směrem, poznamenal Vleugels.

Palivo se zatím bez užitku spalovalo

Ve světě se podle údajů Bochemie každý rok likviduje palivo z dvaceti tisíc vojenských raket, doposud se bez užitku spalovalo.

V závodě najde práci osmadvacet lidí. Bezpečnost zaručují nejvyšší standardy i automatizace zařízení, která by měla zabránit lidským chybám.

Otevření závodu se zúčastnil ministr obrany Alexandr Vondra, který také ocenil využití areálu, kde se dříve likvidovala munice.

Působí ve střední Evropě i Rusku

Bochemie Group se zaměřuje na vývoj a výrobu prostředků péče o domácnost, dezinfekčních, stavebních a akumulátorových hmot. Působí ve střední Evropě, Rusku a Číně. Skupina zaměstnává sedm set třicet lidí.