V rámci této soutěže zakládají studenti fiktivní závodní týmy, se kterým poté absolvují i kolotoč závodů. Dokonce i stroj formule 1 si členové soutěžních týmů musejí postavit sami. Jedinou výhodou je pouze to, že se jedná o zmenšený model.

Soutěže, která má mezinárodní přesah, se účastní i kombinovaný tým studentů zlínského gymnázia na Lesní čtvrti a studenta zlínské Střední průmyslové školy polytechnické.

„Týmy tvořené studenty i studentkami středních škol v této soutěži nestaví skutečné formule, ale jen jejich malé modely, které závodí ve sprintu na rovné dráze. Týmy však také mají své internetové stránky, týmové oblečení a podobně. Musí si na vše sehnat peníze od sponzorů a na závodech prezentovat svou práci jak na svém místě v boxech, tak ústně před porotou. To vše a mnoho dalšího se promítne do celkových výsledků. Ti nejlepší poté mohou postoupit na celorepublikové, případně až na celosvětové kolo soutěže," vysvětlila princip klání Ilona Talašová, projektová koordinátorka soutěže.

Za Zlínsko se soutěže účastní zlínský Proteam. „Náš tým se účastní soutěže vůbec poprvé, přesto však máme ty nejvyšší ambice. Tým je složený ze čtyř členů a každý má svou funkci. Týmovým managerem je Stanislav Mechl. David Voltner je našim grafikem a navrhuje vzhled webových stránek, materiálů i samotného modelu formule. Technickou stránku věci zajišťuje Jakub Švejnar, ten jediný není studentem gymnázia, ale průmyslové školy," informovala Lucie Gettlerová, čtvrtá členka týmů, která má na starosti ekonomickou stránku věci a marketing.

„Naším úkolem je navrhnout a také vytvořit model formule z balzového dřeva. Při navrhování jsme se soustředili na aerodynamickou efektivitu a na dodržení pravidel, které však značně ovlivňují celý design formule. Navržený výrobek se musí dát vyrobit na CNC strojích," doplnil Jakub Švejnar, zodpovědný za technickou stránku věci.

Semifinálové „rozjížďky" proběhnou už o víkendu 20. a 21. dubna v Praze. 115 studentů z osmnácti soutěžních týmů předstoupí se svým projektem před porotu a také se svými modely absolvují závodní kolečko.

Ze Zlínského kraje se mimo studentů ze Zlína soutěže účastní i týmy z uherskohradiš­ťské, uherskobrodské i vsetínské průmyslové školy. Ve Vsetíně složili tým i studenti místní střední odborné školy.

LUKÁŠ FABIÁN