Světoznámý architekt strávil včerejší den se zlínskými studenty a v ulicích nasával atmosféru typických baťovských staveb

Jeho díla je možné nalézt v mnoha stálých sbírkách světových galerií a muzeí v New Yorku, Amsterdamu, Paříži, Londýně, ale také v Tokiu či Bangkoku.

Profesor Bořek Šípek navštívil včera odpoledne Zlín a několik hodin debatoval s místními studenty v Academia centru Univerzity Tomáše Bati. Tam na sebe prozradil svůj vztah k Václavu Havlovi, k Francii, ale také, jak se udržuje v dobré fyzické kondici. „Piji víno," řekl s úsměvem směrem ke studentům Šípek s tím, že nejraději má to z Nového Zélandu.

Čtvrteční večer si pak zpestřil vycházkou do zlínských ulic, místní kavárny Loft, kde se zúčastnil degustace vín, autogramiády a diskuse s návštěvníky.

Čas si v nabitém programu udělal i pro čtenáře Deníku. V krátkém rozhovoru se pokusil pohovořit o zlínské architektuře.

Architekt a designér Bořek Šípek ve Zlíně.

Pane profesore, co říkáte, z vašeho pohledu architekta, na současnou podobu města Zlína?

Zatím na tuto otázku nedokážu odpovědět, protože jsem si Zlín ještě neprošel. Je rozdíl, pokud člověk vidí obrázky nebo fotky a když pak vidí realitu.

Jaký máte názor na stavbu Kongresového centra architektky Evy Jiřičné? Myslíte si, že se do zlínské architektury hodí?

Myslím si, že do Zlína rozhodně patří. Každá doba má právo na to se nějakým způsobem zrealizovat. To, co zde Eva Jiřičná navrhla, je realizace dnešní doby.

Myslíte si, že by se pro Zlín typická baťovská architektura měla zachovávat, nebo spíše překonat právě moderními trendy?

Určitě je to něco mezi tím. Baťovská architektura by se zachovat měla. Město takhle vzniklo a patří to zkrátka k tomu. Rozhodně by se však mělo vyvíjet dál. Doba se strašně mění a s ní i požadavky na samotnou architekturu. Nejde jen o techniku. Dnes se zkrátka žije jinak než ve dvacátých letech minulého století.

Ctíte vy sám při architektonických návrzích konkrétní místa či města?

Rozhodně ctím. Z toho ten návrh musí vycházet a pořád je to o nějakých hodnotách, na které se dá navazovat a dál je rozvíjet.

Kdybyste dostal nabídku navrhnout něco ve Zlíně, kývl byste na ni?

(Zamyslí se.) Asi ano. Určitě ano. To město mi pak navíc bude velmi sympatické. (Smích.)

Na čem teď pracujete?

Momentálně pracujeme na památníku obětí otroctví v Senegalu. Má to být první významný památník k uctění milionů unesených Afričanů z afrického kontinentu do otroctví.

Co máte v plánu po návratu ze zlínské návštěvy?

O víkendu budu ve sklárně a jinak mě čeká cestování po projektech, takže mě čeká Šanghaj, Senegal a také Hong- kong.

Co se vám vybaví jako první při vyslovení názvu města Zlín?

Gottwaldov!