V obci vznikají nové chodníky a především parkovací plocha pro dvacítku aut před kostelem

Podle starosty Josefa Hutečky je tou nejzásadnější změnou výstavba nového velkého parkoviště s dvaceti místy, které bude hotové do konce tohoto týdne. Vzniká v blízkosti tamního kostela.

„Stávající parkoviště s rovněž dvacítkou míst, které je jen o kousek dál, už nebylo dostačující. Při každé větší akci byl problém, kde zaparkovat," vysvětlil starosta.

Nové parkoviště bude sloužit základní škole, obchodu, drobným provozovnám, které tam jsou, ale hlavně také faře a návštěvníkům hřbitova.

Pro větší bezpečnost lidí pak v obci vzniknou také nové chodníky o délce asi půl kilometru, a to konkrétně v lokalitě pod Vyhlídkou a od Vyhlídky navazující směrem na horní konec k průmyslové zóně.

„Doprava je tam totiž čím dál intenzivnější, přičemž tam máme velice úzkou příjezdovou silnici. Když se potká auto s náklaďákem, tak mají problém si vyhnout. Do toho po cestě chodí ještě senioři, děti do školy či matky s kočárky. Situace je nepřehledná, proto snad alespoň pěším pomohou chodníky," podotýká.

Nově bez bariér

Upravit chtějí také veřejnou zeleň či zapracují na nových odpočinkových plochách. „Nově už máme bezbariérový přístup na hřbitov, abychom nezapomněli ani na imobilní," vyzdvihl.

Z loňského roku pak má obec za sebou první etapu revitalizace centra obce Březnice. Ta zahrnovala též výstavbu části nových chodníků, odpočinkových ploch nebo úpravu zeleně.

„Tím hlavním však byl zpomalovací retardér a přechod pro chodce u obchodu. Můžeme už říct, že opravdu přispěl výrazně ke zpomalení dopravy v centru obce. Dříve tu řidiči padesátku nerespektovali, teď už musí," dodal starosta.

Přítomnost retardérů si mnozí obyvatelé chválí. „Řidiči si sice stěžují, ale my jsme spokojeni," hodnotí například Jarmila Soukupová z Březnice.

Je ráda i za nová parkovací místa, stejně jako další obyvatel Radek Hanačík. „Je tady pár firem, které to staré parkoviště přes týden docela zaplní a pak není žádné místo. Jinak se těším, že to tady po revitalizaci budeme mít ještě krásnější. Naše centrum bude vzkvétat," je rád Radek Hanačík.