„Mým koníčkem je hledání militarií, tedy pozůstatků zválek. Meč jsem našel spomocí detektoru kovů přímo vlesní cestě přibližně deset až patnáct centimetrů pod povrchem. Mířil špičkou vzhůru,“ popsal objev nálezce. „Proč jsem meč odevzdal úřadům? Unás se nikdy nic podobného nenašlo. Okolí Sehradic je považováno za nejchudší. Byla by krádež objev nepřiznat,“ řekl milovník historie.

Na nelegální burze by prý dostal isto tisíc

Meč už pečlivě prozkoumali archeologové. „Byl to opravdu unikátní nález. Jde ošedesát centimetrů dlouhý bronzový meč zmladší doby bronzové zdoby asi tisíc let před naším letopočtem. Má zdobenou rukojeť. Na celé Moravě se našlo jen přibližně deset podobných zbraní,“ zdůraznila výjimečnost objevu archeoložka Jana Langová zMuzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Meč je nyní dlouhodobě zapůjčený do slavičínského městského muzea,“ upřesnila Langová.

Vojtěch Václavík dostal za odevzdání meče už loni podle zákona oficiální nálezné dva tisíce korun. Krajští úředníci se ale letos Václavíkovi rozhodli předat ještě další desetitisícovou odměnu. „Kdyby meč zpeněžil například na nelegální burze, dostal by isto tisíc korun. Ale on projevil dobrou vůli a zbraň odevzdal,“ zdůraznil náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík. „Jde omimořádný čin,“ doplnil mluvčí Zlínského kraje PatrikKamas.

Za odměnu pojede poctivý nálezce na dovolenou

Nálezce meče chce za darované peníze vyrazit na netradiční dovolenou. „Určitě pojedu do jižních Čech. Těším se na další objevy. Kromě meče jsem už vzemi našel například středověké šipky a ostruhy, ale inášlapnou minu a leteckou bombu zdruhé světové války,“ představil plány na léto Vojtěch Václavík.