„Je pravda, že návrh na rekonstrukci, který navrhla obecně prospěšná společnost Zlínský zámek, nebyl radou města v navržené podobě přijat. Problematická byla zejména navržená podoba střechy budovy. Zároveň však radní doporučili představitelům Zlínského zámku, aby se se svým projektem obrátili také na Národní památkový ústav a s ním jej konzultovali," sdělil Deníku tiskový mluvčí Zlína Zdeněk Dvořák.

Tento projekt u vedení Zlína neuspěl – další jednání o proměně zámku jsou v nedohlednu.  autor: Pavel Míček / Pavel Míček Architects  spolupráce: Lukáš Klinkovský  vizualizace: Lubomír Beran

Vzhledem k tomu, že objekt je v majetku města, není možné podnikat žádné kroky bez součinnosti s radními. „Nový projekt zpracovávat nebudeme," oponuje za Zlínský zámek Kateřina Martykánová.

„Jsme ale připraveni stávající projekt společně se statutárním městem Zlín kdykoli prezentovat jak veřejnosti, tak společně s městem předložit Národnímu památkovému ústavu k odbornému posouzení," zdůraznila Martykánová.

Město tvrdí, že navrženou podobu zámku radikálně odmítla i veřejnost dotazovaná prostřednictvím ankety. „Mně se projekt přestavby opravdu líbí," říká Jiří Konior z Malenovic.

„V osvícené moderní zemi by se to realizovalo. Naši vůdcové nemají odvahu k vizionářským řešením," dodal. Situace je zřejmě patová, protože vedení města se na památkový ústav obracet nechce. „Jde totiž o návrh společnosti Zlínský zámek," potvrdil Dvořák. Všichni přitom mají zájem na rozšiřování aktivit, které se v budově číslo 1 pořádají. „Vedeme také jednání o úpravách nájemní smlouvy, které by další rozvoj společenských aktivit na zámku umožnily," vysvětlil Dvořák.

„Již brzy v jeho prostorách začne mimořádně zajímavá interaktivní výstava s názvem Orbis Pictus, kterou město Zlín podpořilo jak finančně, tak organizačně," doplnil. Kvůli výstavě Orbis Pictus Play Zlín proběhla úprava některých prostor. „V rámci aktuálních stavebních úprav proběhla výmalba prostor, čištění podlah a oprava elektroinstalace. V současné době již začala instalace objektů výstavy Orbis Pictus Play Zlín, kterou podpořilo i město Zlín," sdělila tisková mluvčí společnosti Zlínský zámek Kateřina Martykánová.

V některých částech zámku tak bylo opraveno dřevěné obložení po řadu let skryté za bedněním, ošetřeny parkety a místnosti celkově revitalizovány. Prostory se na mimořádnou expozici připravují od ledna. Samotná instalace probíhá již několik dní. Vernisáž proběhne 19. května.

Unikátní výstava Orbis Pictus Play Zlín je souborem více než 60 interaktivních objektů, které se snaží rozvíjet fantazii. Expozice bude doplněna o tvůrčí dílny s autory exponátů, workshopy a další aktivity s cílem vytvářet nové objekty. Jde tak o proměňující se projekt, který teprve spojením s aktivním návštěvníkem ožije. Autory projektu jsou Jiří a Radana Waldovi společně se skupinou výtvarníků pod autorským vedením Petra Nikla (renomovaného umělce a zlínského rodáka). Projekt vznikl před 11 lety a po celém světě proběhlo již 80 interaktivních výstav, které zhlédly téměř 3 miliony návštěvníků.

Výstavu Orbis Pictus Play Zlín spravuje obecně prospěšná společnost Zlínský zámek. Od druhé poloviny května bude přístupná veřejnosti v prostorách zlínského zámku a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně v prostorách 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, kde bude část expozice instalována do září 2016. Některé objekty na výstavě váží i 200 kg a jsou velké několik metrů. Dokonce byla kvůli expozici vybudována speciální „hudebna" a také průchozí chodba instalované „Srdce" by totiž nebylo možno obejít.

MARCELA KANIOVÁ