VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Burčák: vrchol sezony teprve přijde

Zlínsko - Kdo má rád kvalitní burčák, měl by si ještě chvíli počkat. Ten nejlepší by se totiž měl v prodeji objevit na přelomu září a října.

20.9.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Irsai oliver, Muškát, Veltlínské červené rané či Sieger. To jsou vinné odrůdy, které patří mezi nejrychleji dozrávající a z nichž nyní prodávají bílý burčák v prodejnách vín ve ViP PŠEJA ve Fryštáku, Napajedlech a Otrokovicích.

„Prodáváme jej za osmačtyřicet korun za litr. Držíme už několik let stejnou cenu,“ poznamenal ředitel firmy Jaroslav Pšeja.

O dvě koruny oproti loňskému roku podražil burčák v Luhačovicích.

„Litr u nás vyjde na pětašedesát korun,“ řekl majitel luhačovické vinotéky Vladimír Bystřický, který prodává bílý druh od vinařů z kyjovské a pálavské oblasti. Ten červený u něj lidé mohou koupit spíš na objednávku.

„S červeným je těžká práce, po dvanácti hodinách se totiž zlomí. Bílý vydrží i tři dny,“ vysvětlil Bystřický.

Jak se shodují prodejci, koncem září a počátkem října by se ve vinotékách měl objevit ten nejlepší burčák. „Po víkendu začne jeho hlavní sezona. Čím pozdější burčák je, tím má větší cukernatost,“ vysvětlil Bystřický.

Prodej oblíbeného moku však má svá pravidla. Na jeho výrobu se mohou používat jen vína z českých hroznů. Nápoj z dovozových hroznů se pak musí označit jako částečně zkvašená vinná šťáva. Právě tu si lidé mohou koupit například ve vinotéce Balkan Express ve Zlíně.

„Hrozny dovážíme z Maďarska. Je to pro nás nejjižnější stát, kde dozrávají jako první. Náš burčák budeme mít koncem září a začátkem října,“ podotkl majitel vinotéky Jakub Severin. Za litr částečně zkvašené šťávy z dovezených i tuzemských hroznů u něj zákazníci zaplatí rovnou padesátikorunu.

Lidé by si měli dávat pozor také na to, do jakých lahví jej prodejci čepují. „Musí to být do nových PET lahví, ne do starších a vymytých. To lze jen v případě, že si je spotřebitel přinese sám,“ upozornila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Lahve také musejí být správně označeny. „Musí být uvedeno, odkud burčák pochází, z kterého vinařství,“ zdůraznila Šmídtová.

Přestože kontroly kvality burčáku začaly na Zlínsku už v srpnu, inspektoři zatím neobjevili žádné závažné nedostatky. Stejně jako prodejci však teprve čekají na vrchol burčákové sezony.

„Děláme hygienické kontroly prodeje i označování lahví. Odebíráme také vzorky, které se posílají do laboratoří,“ poznamenala Šmídtová.

Pokud inspekce zjistí pochybení v prodeji, zahájí s prodejcem správní řízení. V něm například může za chybu v označení výrobku dostat pokutu ve výši do deseti tisíc korun.

„V případě, že se laboratorně projeví, že je nápoj pančovaný vodou, je postih citelnější. Může se pak vyšplhat až na několik stovek tisíc korun,“ doplnila Šmídtová.

Autor: Hana Šmardová

20.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Autogramiáda jezdců Barum Czech Rally Zlín 2017 v obchodním centu Zlaté jablko ve Zlíně.

Na Barum Rally dorazilo 135 posádek, 16 se omluvilo

Ilustrační foto

Trať městské erzety Barumky si lidé mohou v pátek večer projet na kole

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

První se opět prezentovali Turci. Itinerář zatím převzalo 132 pilotů

Stejně jako loni i v úterý se jako první v sekretariátě Barum Czech Rally Zlín prezentovala organizátorům 47. ročníku turecká posádka Murat Bostanci – Onur Vatansever.

Startovní listina Barum Rally zdarma ve čtvrtečním Deníku

Deník vám ve svém zítřejším TIŠTENÉM vydání přinese zdarma startovní listinu nadcházejícího víkendového 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Kromě seznamu pilotů soudobých vozů zde najdete i účastníků 10. ročníku Star Rally. (spo)

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení