Stačí si rozjet internetovou adresu http://ebadatelna.zlkraj.cz a každý může do detailu zkoumat vzácné sbírkové fondy všech čtyř regionálních muzeí, krajské galerie výtvarného umění, valašskomeziříčské hvězdárny i krajské knihovny.

„Díky tomuto projektu bude postupně elektronicky zpřístupněno 460 tisíc stran nejrůznějších dokumentů a rovněž filmy v délce trvání 860 minut. Konkrétně se jedná například o 610 monografií vydaných po roce 1800, dále to jsou staré tisky, staré noviny, časopisy, kartografické materiály a plány, listiny, dokumenty, plakáty nebo třeba fotografické a skleněné negativy," vyzdvihl krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof.

Podle historičky Slováckého muzea Blanky Rašticové si lidé také mohou prohlédnout řadu památek, které nejsou jinak běžně dostupné, jako například kramářské písně.

„Z map jsou to například unikáty, jako třeba plán pevnosti Uherského Hradiště z roku 1743. Ten lidé mohli doposud vidět pouze na dvou výstavách, jinak je málokdy dostupný," říká historička.

Prozkoumat eBadatelnu se už těší například František Ptáček ze Zlína.

Ten vášni k historii propadl už v mládí. Ze všeho nejraději se probírá starými dokumenty či historickými mapami.

„Teď už mi ale můj zdravotní stav nedovoluje cestovat tak často, jak by se mi líbilo. Za tento projekt jsem proto rád, už se nemůžu dočkat, jak si všechno zblízka ve svém počítači doma prohlédnu," říká pro Deník František Ptáček.

Nová internetová eBadatelna má za cíl usnadnit badatelům cestu k dalšímu vzdělávání a zároveň mimo jiné ochránit památky před zničením.

Budou k dispozici všechna periodika

„Například taková manipulace s velkými mapami je složitá, pokud je chce někdo vidět. I při sebevětší opatrnosti může dojít k drobnému poškození, a to je škoda," vysvětluje historička Slováckého muzea Blanka Rašticová.

V eBadatelně navíc zájemci naleznou také všechny regionální periodika. „V novinách a časopisech najdete obrovské množství informací. Stane se ale, že v knihovně jsou sice všechny ročníky a čísla, přičemž ale jedno může chybět. Kvůli němu pak musíte jet třeba až do Národní knihovny či vědecké v Olomouci nebo Brně. Takto ale všechno najdete na novém portálu," dodala Blanka Rašticová.

Ojedinělý projekt v rámci celého Česka

Projekt, který stál necelé dva miliony korun, je přitom v celém Česku svým druhem ojedinělý.

Obdobná řešení existují pouze na národní a nadnárodní úrovni. Do budoucna navíc není vyloučené, že v eBadatelně lidé najdou jednou i památky v podobě obrazů či třeba soch a další díla.