„Velký zájem o čínštinu mezi našimi posluchači a zaměstnanci nás příjemně překvapil," komentoval to prorektor UTB pro mezinárodní vztahy Aleš Gregar.

„Otevíráme proto tři studijní skupiny pro celkem 61 účastníků. Zbylým zájemcům jsme nabídli možnost absolvovat kurz v letním semestru," dodal Gregar.

Během jednosemestrálního kurzu, který povede absolventka oboru učitelství čínštiny na Shandong University v Číně a doktorandka UTB Yiying Guo, se jeho účastníci seznámí se základy čínské gramatiky a písma i se zajímavostmi čínské historie a kultury. Například s gastronomií nebo s bojovým uměním.

Pokud budou mít účastníci zájem, mohou v letním semestru pokračovat v navazujícím kurzu. Čínština je v současnosti nejrozšířenějším jazykem na světě a jedním z šesti oficiálních jazyků OSN. I v rámci České republiky se neustále zvyšuje počet obchodních vztahů s Čínou a řada zaměstnavatelů dává přednost uchazečům o práci se znalostí čínštiny.

„Oslovilo nás již několik firem s žádostí o kurz pro jejich zaměstnance. Proto chceme v dalších měsících otevřít kurz i pro veřejnost," informoval prorektor UTB Gregar. (voj)