„S našimi koly můžete jezdit i ve sněhu nebo v písku. Je možné vyzkoušet si i retro model historického kola,“ lákal Pavel Sýkora, prodejce z Batmanbike. Byl jedním ze čtyř prodejců, kteří na náměstí Míru kola prezentovali.

Návštěvníci si mohli kola vyzkoušet a zeptat se, co je zajímá. U stánku radnice se zase mohli informovat o cyklo-
stezkách ve městě a vzít si letáky o cyklodopravě.

„Lidé si přicházejí pro letáky nebo mapy. Ptají se na cyklostezky ve Zlíně a jejich rozšíření. Nebo například chtějí poradit, jaká trať je nejlepší pro jejich cestu domů,“ zmínil zlínský cyklokoordinátor Martin Habuda.

Nejvíce lidí přišlo kolem poledne, potom už byla účast slabší.

„O akci jsem dopředu nevěděl, spíš se jdu podívat na kola s vnukem. Na kole jezdím, ale tady jsem nic nezkoušel. Ale určitě bych si vybral, zaujaly mě třeba elektroskútry," uvažoval jeden z návštěvníků Jiří Mareš.

„Lidé chodí, ale většinou se stydí na něco se zeptat nebo si kolo vyzkoušet tady na náměstí, což je škoda. My nabízíme na ukázku elektrokola, která mají čtyři různé rychlosti pohonu a vydrží bez nabíjení zhruba sto kilometrů," zmínil prodejce z firmy X live Aleš Novotný.

Celá akce byla zakončena společnou cyklojízdou Zlínem, na kterou bylo přihlášeno přes dvě stě lidí. V půl sedmé večer se cyklisté vydali na dvanáctikilometrovou trasu městem. Na bezpečnost účastníků pelotonu dohlížela městská i státní policie. Start i cíl byly před radnicí. (ij)