Pár metrů nové cyklostezky výrazně prodraží moderní most přes řeku Vláru. Ten však vydrží stoletou vodu a pomůže i hasičům.

„Ve finále by mělo dojít k propojení až se Slovenskou republikou," vysvětlil starosta Brumova-Bylnice Zdenek Blanař.

V tomto směru, tedy na Sv. Štěpán a Sidonii, již dochází k výkupu pozemků. Někteří občané váhají s prodejem, ale intenzivně se pracuje na dohodách. Cyklostezka také musí splňovat požadavky chráněné krajinné oblasti.

Někdy jde o příliš vysoké nároky a je pak složité najít kompromis. Vedení Brumova-Bylnice přesto předpokládá, že se vše podaří dotáhnout do úspěšného konce.

„Největší problém jsou sice odkupy pozemků, ale jakmile se je podaří skoupit, tak již bude výstavba velmi rychlá. Předpokládáme, že do roku 2020 by mohlo být všechno hotové. Cyklostezky jsou naplánované, projekty předchystané a spěcháme na to," říká starosta.

„Jsem náruživý cyklista, a jsem proto rád, že se plánuje propojení na Slovensko, kde již fungují cyklo-stezky, na které by bylo dobré se napojit," svěřil se Deníku místní občan Miroslav Obadal.

„Již se staví obrovský most, který zřejmě tu cyklostezku proslaví," směje se Obadal. Cyklostezka totiž vede také přes řeku Vláru, kde vzniká velké přemostění. Povodí Moravy propočítalo stavbu mostu tak, aby vydržel i stoletou vodu. Tím se náklady na výstavbu zvýšily.

„Tato část cyklostezky bude kvůli mostu velmi drahá a vyjde přibližně na 9 milionů korun, přičemž převážná část se uhradí z dotací," vyčíslil Zdenek Blanař.

„Podpořil nás také Integrovaný záchranný systém, který bude most využívat případně při záchranných akcích. Most je tedy vybudován tak, aby po něm mohla projet sanitka nebo hasiči," dodal starosta. Tento úsek cyklostezky by měl být dokončen do konce června.

„Administrativně připravujeme i část cyklostezky, která by mohla spojit Brumov-Bylnici a Valašské Klobouky. Pokud se všechny přípravné práce podaří, následně bychom žádali o dotaci na realizaci. Pokud možno ještě v letošním roce," vysvětlil starosta.

Tato část cyklostezky v délce přibližně 3 km by tak propojila ke spokojenosti mnoha obyvatel obě sousední města.

„Dokončujeme projekčně úsek Valašské Klobouky Brumov-Bylnice, ten bychom chtěli postavit v příštím roce," potvrdil místostarosta Valašských Klobouk Martin Janík.

„Dále se chystáme zahájit projekční přípravu na úsek Valašské KloboukyPoteč. Loni jsme přitom dokončili 2,8 km dlouhý úsek středem města," doplnil Janík. Nejen místní se tak těší na pohodlnější cestování mezi městy i po okolí. Do regionu to jistě naláká i více turistů.

MARCELA KANIOVÁ