„Znamená to pro nás, že teď musíme vyčlenit pro Czech POINT místo, pořídit výpočetní techniku a proškolit pracovníka. Nikoho navíc zaměstnávat nebudeme. Asi to dostane na starost naše matrikářka,“ uvedl starosta Velkého Ořechova Miroslav Majíček. „Na Czech POINT jsme dostali dotace padesát tisíc korun od krajského úřadu. Na nákup počítače a nějakého stolíku by to mělo stačit,“ myslí si. Nová služba je podle něj pro obec jednoznačným přínosem. „Obyvatelé nebudou muset dojíždět kvůli potřebným dokumentům do Zlína,“řekl.

Stejné důvody vedly kzapojení do projektu iHvozdnou. „Chceme vmaximální možné míře vyjít vstříc občanům,“ řekl starosta Miroslav Válek. „Uvidíme, jak se to osvědčí. Po roce provozu to vyhodnotíme. Práce to bude náročnější hlavně pro sekretariát,“do­dal.

Obyvatelé dotčených obcí novinku vítají. „Je to určitě dobrá zpráva. Člověk nebude muset běhat po úřadech. Ušetří to spoustu času inervů,“ myslí si Tomáš Janča zFryštáku.

Vsoučasné době mohou občané pomocí Czech POINTU získat výpisy ze tří centrálních registrů. „Jedná se oobchodní a živnostenský rejstřík a katastr nemovitostí,“ upřesnil tajemník zlínské radnice ZdeněkMikel.

Dodal, že od 1.ledna by také mělo být možné vydávat na počkání už také výpisy zrejstříku trestů. „Zatím ale ministerstvo spravedlnosti nevydalo příslušný prováděcí předpis, vyhlášku,“ řekl tajemník.

Statutární město Zlín začalo službu poskytovat letos vkvětnu jako jedno zprvních vrepublice vrámci pilotního provozu. Dnes Czech POINT funguje na několika místech– vMěstském informačním a turistickém středisku vbudově radnice, na odboru živnostenském na třídě Tomáše Bati a na odboru občansko-správním vulici L.Váchy.

„Od května do listopadu vydalo statutární město Zlín celkem tři sta devadesát výpisů,“ prozradila mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková. Ztoho bylo 264výpisů zobchodního rejstříku, dva zživnostenského rejstříku a 124zkatastru nemovitostí. „Obyvatelé a podnikatelé službu využívají čím dál více. Uvědomili si, že je pro ně výhodná. Svyužíváním Czech POINTu jsme spokojení,“ dodala.

Výdej dokumentů je podle zákona zpoplatněný částkou padesáti korun za každou započatou stránku. Od Nového roku však dochází ke změně této sazby. Lidé zaplatí sto korun za první stránku a padesátikorunu za každoudalší.

Výpisy zCzech POINTu začali letos vydávat inotáři, Česká pošta a hospodářská komora. Od ledna se knim připojí ikrajskýúřad.