Jako bývalý zaměstnanec, dříve ještě armádního skladu, dovede v této oblasti poradit i pomoci řešit tuto mimořádnou situaci

Co bude až se situace uklidní? Místní nechtějí mít takový sklad už doslova za humny.

Budeme dělat všechno proto, aby se v tomto prostoru taková munice neskladovala.

Myslím si, že v každém případě by mělo zareagovat ministerstvo obrany, protože to je byznys a není možné, aby ministerstvo obrany pronajímalo prostory tady k těmto účelům, těmto překupníkům. To je trestuhodné a měly by padat hlavy. Proto by se toto ministerstvo také mělo chytit za nos, protože v těchto prostorách v současné době nepřichází v úvahu aby zde byla skladována ostrá munice. Protože její skladování vyžaduje určité pravidla, jako je bezpečnost, ostraha a podobně. Také od starostů ministrovi obrany otevřený dopis, kde žádají ministerstvo, aby se situace bezodkladně řešila, protože tato munice, v těchto prostorách nemá co dělat.

Myslíte si, že se povede dosáhnout toho, aby se munice v budoucnu již do Vrbětic nedostala?

Úsměvné je, že ti, kteří v nějakém časovém horizontu bojovali za Bochemii, tak dnes běhají s peticí občanů a říkají , že to budou řešit, takže doufejme, že budou. Do budoucna se všechno udělá pro to, v prostorách, které nejsou dnes k tomu upravené a hlídané, jak tomu bylo například v minulosti, aby se taková munice vůbec skladovat nesměla.

Kdo za výbuch ponese odpovědnost? Vzniky velké materiální škody, navíc, se stále pohřešují dva zaměstnanci.

Kdo za to ponese odpovědnost je v současné chvíli těžko říci. Zatím k vyšetřování nedošlo, protože byl problém se dostat do epicentra výbuchu, ale my co jsme tam dříve dělali a máme s tím nějaké zkušenosti tak víme, že samo od sebe to prostě nebouchne. Takže k explozi muselo dojít nějakým vnějším vlivem, nebo neodbornou manipulací.

Neodbornou manipulací – znamená to, že ve skladu pracovali nedostatečně kvalifikovaní a neproškolení lidé?

Dnes člověk ani neví, co se tam vlastně děje. Manipulují tam s municí lidi, kteří ani nemají základní oprávnění na to, aby s ní mohli odborně nakládat. Potom může dojít k něčemu takovému, co se stalo tady. Protože všichni zaměstnanci kteří tam byli dřív i kteří jsou tam teď mají odborné školení, mají pyrokurzy, kdy přesně ví, jak se s takovým materiálem nakládá a jaké jsou zásadní bezpečnostní předpisy. Takže osobně si myslím, že samo od sebe nic nebouchne. Navíc dříve byl celý areál zabezpečen, což ale nyní není. Dnes tam mohou pomalu lidé chodit na hřiby.

Ve Vrběticích jste pracoval, takže o tomto prostředí hodně víte. Přibližte nám to trochu.

Pracoval jsem tam na delaboraci střeliva. Rozdělával jsem munici, která byla určená k likvidaci. Za mně tam pracovali zaměstnanci z Vlachovic, Vrbětic, kteří na odborných pracovištích tady tuto munici rozdělávali a samozřejmě, ať už to byla mosaz nebo železo, nebo hliník, všechny komponenty z nábojnic které rozděláváním vznikaly pak byly prodávány do sběru.

A jak vypadalo prostředí ve kterém jste v minulosti pracoval?

Byly to sklady armády, ještě za bývalého režimu. Hodně se dbalo na bezpečnost práce. Panovaly zde naprosto přísné bezpečnostní předpisy a byly denně kontrolovány.

Jsou dnes podle vás dodržovány všechny bezpečnostní předpisy – myslím obecně při manipulaci s municí?

Podle mého názoru je například naprosto trestuhodné, když dneska se nám po republice po našich dálnicích a cestách potulují kamiony plné munice. Jedu za kamionem, myslím si, že veze rajčata a on veze ostrou munici. Přitom čteme téměř každý den o dopravních nehodách kamionů. To je prostě naprosto proti předpisům a nepřichází to v úvahu, aby se nám v kamionech ostrá munice vozila.

Nedávno jste se vyjádřil, že podle kráteru, který byl patrný z leteckého pohledu, musela zde vybuchnout letecká puma, proč si to myslíte?

Nepředpokládám, že při nějakém dělostřeleckém granátu se vypaří železobetonová podlaha a všechno zmizí. Tam musely být desítky tisíc stupňů Celsia. Ten poslední výbuch určitě nebyl dělostřelecký granát nebo dělostřelecká munice.