„Šla jsem ráno na nákup do supermarketu, který mám kousek od domu. I s chodítky jsem měla co dělat, abych vůbec došla. Jednou jsem přitom spadla," lamentuje nad počasím pětašedesátiletá Věra Horáková. Jedná se o typický případ, kterých se v regionu denně stanou minimálně desítky.

A ne vždy se následky pádů obejdou bez lékařského ošetření. „Evidujeme úrazy od pohmožděnin, naraženin po zlomeniny horních a dolních končetin. Například zlomeniny zápěstí nebo kyčle," přiblížila aktuální dění na zlínské chirurgii mluvčí zlínské Baťovy nemocnice Karla Havlíková.

Za zranění si lidé v některých případech mohou sami. Vinou je špatná obuv. „U mužů jsou celoročně trendem tenisky. Tato obuv není vhodná pro tohle počasí stejně jako letní gumy u automobilu," uvedl krajský koordinátor Besipu Zdeněk Patík.

Lidé by také podle něj měli být obezřetní při přecházení vozovky. Má to jasný důvod: v současných podmínkách na silnici má automobil delší brzdnou dráhu, než kdyby byla zcela suchá.

A co pro další dny předpovídají meteorologové? „Ve středu a ve čtvrtek bude ve Zlínském kraji občasně sněžit. Předpokládáme, že do čtvrtka napadnou minimálně další dva centimetry," informovala meteoroložka Dagmar Honsová. V pátek se navíc ochladí a teploty budou v noci dosahovat až minus čtrnáct stupňů Celsia.

JAKUB SCHMID