VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Den deváty: Solotvino: 80 kilometrů za 3,5 hodiny

Zlín /FOTOGALERIE/ - Krušné vstávání po třech hodinách spánku. Vlak do Solotvina, střediska solných jezer, jede v neděli 1. srpna z Olešníka jenom v 5 hodin ráno nebo po obědě.

27.8.2010
SDÍLEJ:

Foto: DENÍK / Marie Šidlová

Reportérka Zlínského deníku Marie Šidlová pomáhala dva týdny ve Vinogradovu. V seriálu si můžete přečíst, co vše ji potkalo

Nezbývá, než se přemoci, a vylézt ze spacáku. A po ránu pěkně rozcvička. Na nádraží trvá totiž cesta pěšky z Vinogradova skoro hodinku. Hned ve vlaku ale zjišťujeme, že se můžeme „pohodlně“ dospat. Narozdíl od kovbojského nabízí kromě sedaček i lůžkovou úpravu nahoře. V uličce si proto radši dáváme pozor na trčící holé nohy spolucestujících.

Jak je městečko Solotvino daleko? Jen osmdesát kilometrů, ale vlak tam dojede za necelé čtyři hodiny. Neuvěřitelné. Nutno podotknout, že není drahý. Každý z nás platí za cestu v přepočtu třicet korun.

Cesta utíká rychle. Oplácaný průvodčí, tipuji kolem třicítky, je veselá kopa. „Dzievočkyyy,“ chňapá se dychtivě po všech dívkách naší dobrovolnické skupinky. Hned nám nabízí kafe. Jedno za čtyři hřivny, tedy za dvanáct korun. Do „kuchyňky“, kde ho připravuje, jsem se však raději neměla chodit dívat…Asi jsme mu padly do oka, protože nás baví celkem dlouho. Odlákáme ho jedině kamerou. Kdoví, proč se bojí záznamu.

A máme další společnost. „Jedu dělat do Solotvina byznys,“ říká ukrajinská babička s taškou domácího vína. Voní po jahodách, chutná zajímavě. Dvoulitrovku od ní za 15 hřiven kupujeme, takže si jede vydělat už jen na dalších dvou. Ale zřejmě se jí cesta vyplatí. A my máme doprovod až k jezerům.

Cesta k nim typické lázeňské středisko nepřipomíná. Podél přeplněné cesty plné stánků, po níž kráčejí lidé a současně jezdí auta, se pase kráva. Kdo chce, může si dát čepovanou pálenku z kanistru.

Přicházíme blíž a první pohled na jezera a „pláže“ nás odrazuje. „Kam nás to naši ukrajinští spolupracovníci Nila se Slávkem poslali?“ kroutíme hlavou. Prostředí vypadá špinavě a zanedbaně. Babička nás tam chce propašovat zadarmo, jakože u ní bydlíme. Ale nepodaří se. „Uvědomte si, že zaplatí každý z nás necelých deset korun,“ upozorňuje ostatní Luděk Machalíček, když přemlouváme podezíravého výběrčího.

Do vody nás jde odvážnější polovina. Jezero je spíš pro neplavce, protože voda člověka nese. Je slanější než moře. Hojivá, ale na citlivé pokožce trochu štípe. Stejně jako bahno, kterým se celí pomažeme a jdeme bafnout na zbabělé kamarády. Nedaleké jeskyně jsou zatopené, tak sedí ve chmelové. Za chvíli se přidáváme k nim, a jídlo z domu si bez problémů rozděláme na stole.

Po 14. hodině nám jede vlak nazpět. Na doporučení bodrého průvodčího si nekupujeme lístky, ale platíme přímo jemu. I tak se na Ukrajině vydělává. Když ale říká s velkým gestem 20 hřiven na hlavu, tak se mu vysmějeme a vytahujeme stejnou částku, jakou jsme platili do Solotvina.

Cestu nám znepříjemní hodně smradlavé toalety a zpříjemní naopak další dva Češi, kteří chodí v Ukrajině po horách.

V šest večer jsme ve Vinogradovu. Dnes jsme pozvaní na večeři k Nile a Slávkovi. Podává se boršč, k němu smetana a pampušky – kynuté bochánky potřené česnekem, chleba a česneková pomazánka. Cestou domů, do modlitebny, zpíváme ukrajinskou lidovku Červona ruta, kterou nás hostitelé naučili. A je krásná teplá noc. Hřích nespát pod širákem.

Máme před sebou druhý týden práce na kardiologii.

Recept na ukrajinský boršč (6 litrů)

Ingredience:

6 větších brambor

2 velké červené řepy

2 větší silnější mrkve

2 větší cibule

200 g fazolí – raději bílé

menší hlavička čerstvého zelí

1 – 2 menší zelené papriky

rajčatový protlak

sůl, pepř, koření

Směs:

Nastrouháme na větší nudličky červenou řepu, mrkev a nakrájíme nadrobno cibuli. Vše smícháme a dochutíme trochou soli a česneku.

Postup:

Do 6 litrů vařící vody hodíme fazole. Až jsou téměř měkké, přidáme k nim nakrájené brambory. Před jejich úplným změknutím přimícháme do hrnce polovinu připravené směsi a vaříme. Po chvíli přidáme i nakrájené zelí.

Druhou polovinu směsi mezitím dusíme asi pět minut na pánvi na oleji, můžeme přidat trochu vody. Přidáme rajčatový protlak a dusíme dalších pět minut.

Jakmile je zelí v hrnci měkké (vaří se tak deset minut), přidáme k němu druhou polovinu směsi dušenou na pánvi. Pokud chceme vegetariánský boršč, jakmile je všechno měkké, můžeme dochucovat. Je ale možné přidat do něj i hovězí nebo vepřové maso na kousky.

Boršč má mít sladkokyselou chuť. Doporučené koření je sůl, pepř, petrželka, sušený celer, bobkový list a troška kopru. Podle potřeby je možné dochutit polévku octem a cukrem.

K boršči podáváme smetanu, podle chuti klasickou nebo zakysanou. Dále pampušky, což jsou bochánky z kynutého těsta pečené na kulatém plechu a potřené čerstvým česnekem. Je možné nabídnout k polévce i chléb s česnekovou pomazánkou.

Česneková pomazánka: Nadrobíme do misky sáček čínské nudlové polévky, smícháme s malou majonézou (200 – 250 g) a přidáme hodně utřeného česneku. Je to hodně řídké, ale ztuhne po dvou hodinách v lednici.

Vychytávka: V ukrajinském obchodě koupíme Zaprawku do boršče. Poté, co povaříme fazole, brambory, zelí a případně maso, vmícháme ji do hrnce, vaříme minutu a dochucujeme.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Autor: Marie Šidlová

27.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dělníci v Otrokovicích opravují chodník v části Trávníky, který je ve směru příjezdu od Kauflandu. Stávající dlažbu kompletně odstraňují.
5

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Balóny nad Olomoucí.
46

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

OBRAZEM: Dožínky Zlínského kraje

Na Velkém náměstí v Kroměříži v sobotu pokračoval hlavní program krajských dožínek. Přihlížející viděli krojovaný průvod, slavnostní zahájení a předání dožínkového věnce krajskému hejtmanovi. 

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Pamětník Jiskry Otrokovice v první lize. Byl to malý zázrak, vzpomíná Gajdůšek

Už jsou v zapomnění. Většina z nich ani nežije. Byli to přitom oni, kdo před 53 lety do Otrokovic přinesli slávu. Na malém stadionku se na škváře kopala první liga. V sezoně 1964/1965 jezdily do míst současného moderního sportovního areálu na Baťově hvězdy tehdejší doby Tomáš Pospíchal, Andrej Kvašňák, Josef Masopust nebo Ivo Viktor.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení