„Nejvíc jsem si užila program na platformě mezi budovami 14 a 15. Hudba, jídlo, řemesla. Bylo to velmi pestré a užili jsme si to," neskrývala nadšení jedna z návštěvnic Iva Zvoníčková, která s rodinou přijela z Uherského Hradiště. Program byl skutečně pestrý. Ty nejmenší zaujal především historický parní vlak s lokomotivou Matěj nebo koňský povoz, který projížděl mezi budovami továrního areálu ve Zlíně. (ex)

I letos mohou být pořadatelé spokojeni – nadšené děti a spokojení návštěvníci si užívali pohodovou sobotu plnou dobrot.

„Jsme tady už skoro dvě hodiny a zatím nás to neomrzelo," přiznává Monika Syrová z Otrokovic. Se svými dětmi přijela do Zlína speciálním vlakem.

„Syn miluje vláčky, tedy jsme prostě museli vyzkoušet i jízdu s parní lokomotivou," doplňuje, zatímco si obě její děti pochutnávají na koláčích z nedalekého stánku. Parní lokomotiva patřila i tentokrát k hlavním atrakcím první říjnové soboty.

Zejména tátové a kluci s úžasem sledovali, jak starý stroj chrlí oblaka hustého, černého dýmu.

Pánská jízda pokračovala i na parkovišti před Baťovým institutem, kde se vedle moderních traktorů a strojů pyšnili i hasičské a záchranné vozy.

„Máme tady na ukázku speciální vozidlo, které má moderní vybavení a používáme ho i při výjezdech na sportovní klání," sdělila policistka Jitka Lysáčková, podle které se návštěvníci zajímali především o radarové vozidlo i neprůstřelné vesty.

„Lehkou vestu nosíme v práci běžně stále, ta váží jen kolem dvou kilo, ale těžká neprůstřelná vesta má i osm kilo," odhaduje podpraporčík Miroslav Babák.

„Teď mám ale na sobě kompletní výstroj a ta váží přibližně 17 kilo," ukazuje. Tato speciální vesta obsahuje i jakýsi „granát", který je ve skutečnosti zásahovou výbuškou určenou pro ukáznění davu třeba při demonstracích.

Na Dni kraje si ale na své přišly i křehké dívky, které se mohly naučit, jak barvit kraslice, nebo jak si utkat vlastní kabelku. „Ručnímu tkaní se věnuji od roku 2005," vzpomíná Petra Pilná ze Vsetína. Doma má sedm tkalcovských stavů na práci a další tři na kurzy tkaní.

„Zájemců o tkaní není mnoho, ale jednou za rok se vždy podaří kurz rozjet," říká „Pilná tkadlena".

Jeden metr koberečku tká tři hodiny. „Baví mě to a tady ve Zlíně se mi navíc moc líbí," pochvaluje si. Na Dni kraje je již podruhé.

„Je tady úžasná atmosféra, lidé jsou příjemní a trávím tu úžasný den," uzavírá spokojeně.

Novinou na sedmém ročníku populární akce bylo vyhlášení „Férových zaměstnavatelů". Ocenění získala zlínská firma Daňové poradenství Euregnia, která se již od roku 2005 specializuje na služby poskytované pro oblast účetnictví, daní, ekonomického poradenství a digitalizace dokumentů.

Druhým oceněným je vsetínská společnost Austin Detonator, která je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců roznětných systémů. Vítěze vybírala také Krajská hospodářská komora, která brala ohled zejména na to, jak se vedení firem zajímá o své zaměstnance, zda jim pomáhá sladit práci a soukromí a snaží se také o rovné podmínky všech zaměstnanců.

Přímo ve Zlíně bylo opět možné projet se pojízdnou Baťovou pracovnou, pozorovat hvězdářským dalekohledem Slunce, seznámit se prostřednictvím vystavených panelů s výsledky soutěže Stavba roku, Lidová stavba Zlínského kraje nebo krajského kola Vesnice roku 2016.

Na platformě u 14I15 Baťova institutu lidé ochutnávaly vítězné potravinářské produkty soutěže Perla Zlínska a také vína, která letos uspěla v soutěži Top Víno Slovácka.

Ve Zlíně se do Dne kraje zapojila také univerzita, která nabízela bohatý program zejména pro rodiny s dětmi.

KANIOVÁ MARCELA