Přečtěte si, co na otázky Deníku odpověděli.

a) Proč by se (ne)měl slavit den otců?

b) Jaký jsem otec?

c) V čem jsou děti po mně?

ŘEDITEL ZLÍNSKÉHO DIVADLA PETR MICHÁLEK (36)

a) Kluci říkají, že by se slavit měl, aby jim to nebylo líto když je Den matek. Mně je to jedno, ale zní to logicky.

b) Kluci říkají, že „to jde". Za nejpodstatnější považuji, aby věděli, že za mnou můžou kdykoli přijít s jakýmkoli problémem či otázkou. Ale to je úkol na celý život, to je jasný.

c) Kluci říkají, že v tom, jak vyplazujeme jazyk, když se soustředíme. Což je fakt. Vyplazujeme ho často.

Jinak František se k těmto otázkám zatím nevyjadřuje. Usmívá se. A to je nejdůležitější

ZLÍNSKÝ TRENÉR ROSTISLAV VLACH (50)

a) Dnes se slaví všechno, takže den otců by klidně mohl být. Nebránil bych se tomu. Víc nevím, co na to odpovědět.

b) To není otázka pro mě, ale pro mou rodinu nebo manželku. Ale jsem spíš demokratický typ.

MÍSTOSTAROSTA BUCHLOVIC BOŘEK ŽIŽLAVSKÝ (50 )

a) Jako otec se domnívám, že není třeba zavádět žádný svátek otců či něco podobného. Když mám vůli a chuť, z kdejakého všedního dne si udělám koneckonců i den sváteční, a to čímkoliv, co mě dobře naladí a při čem se cítím svátečně. Proto není třeba takový den (dny) zvlášť zoficiálňovat. Na druhou stranu ženám, které si poctivě splní svou mateřskou roli s následným podílem na výchově dětí a s doprovodnými starostmi, jejich svátek jen přeji. Plně si jej, i oficiálně, zaslouží!

b) Záludná otázka! Snad nejsem špatný otec, alespoň si to myslím. I když při mých zaměstnáních a časově náročných zálibách mně kolikrát na výchovu nezbývalo mnoho času. Spíše přebírala otěže těchto starostí moje manželka, vždycky jsem se snažil vštěpovat synovi to nejlepší. Přestože ještě studuje, je už aspoň věkem dospělý. Doufám, že se mně v této věci něco podařilo.

c) Už několik let příjemně pozoruji, že po mně zdědil kladný vztah ke „starým krámům" knihám, pohlednicím, obrazům. Že se věnuje sběratelství a fotografuje, rád čte, cestuje po vlastech českých a dokonce i publikuje. Stejně jako já je trochu nepořádný, poslouchá kvalitní big- bít, co dovede rozproudit krev i dobře naladit. Ostatně zdědil po mně, v některých situacích, i tvrdou palici, která je někdy dobrá, ale někdy i na škodu. Taky jsem rád za to, že nekouří. V jeho věku, na rozdíl od něj, jsem byl už ženatým otcem, ale na druhou stranu není třeba do ničeho moc spěchat.

ŘEDITEL DOMU KULTURY V KROMĚŘÍŽI JIŘÍ KRÁLÍK

a) Na první pohled se mi to nezdá jako nejvhodnější nápad, přece jen ta matka je ta hlavní. Většinou veškerou výchovu v začátcích přebírá matka. Od pěti let by to ale asi měl převzít otec. Role otce bez matky je nulová, otec hraje svou roli, ale stejně děti se vždycky utíkají k mámě, třeba se i ptát, zda toho tatínka mají, nebo nemají poslouchat.

b) Nejmladší dítě, kterému je 14 let, po mně zdědilo určitě jakousi urputnost a smysl pro spravedlnost možná až nebezpečnou. Musím ho ale jaksi více tlačit ke sportu, hraje sice fotbal a věnuje se i atletice, ale je to zkrátka jiné, než to bylo u mě.

c) Snažím se je do věcí moc nenutit. Asi nejsem úplně přísný, děti nebiju, sice jim zakazuji počítače a seriály, ale je to asi takový slabý zákaz, který se porušuje, asi nejsem moc důsledný. Ale respektuji, že děti mají úplně jinou představu o světě než já.

DIVADELNÍ A FILMOVÝ HEREC PETR FILGAS (46 )

a) Měl by se slavit, byla by další možnost si vypít.

b) Sousedi říkají, že jsem dobrý táta. Ale to ukáže až čas.

c) Mají po mně větší žízeň. A taky hezky zpívají.

DÁLKOVÝ BĚŽEC NA LYŽÍCH JAN TALAŠ (66)

a) Podle mě by se den otců slavit mohl. Otcem jsem být chtěl, děti jsou krásné, tak proč to také neoslavit.

b) Dětem jsem se věnoval hodně. Učil jsem je například plavat, jezdit na kole, lyžovat i cvičit sportovní gymnastiku. Samozřejmě jsme jezdili i na výlety. Třeba do Bulharska, Maďarska nebo na Slovensko, ale i po Valašsku.

c) V čem jsou děti po mně? Asi v přístupu k životu. Mají takovou tu životní radost.

ŘEDITEL SPORTOVIŠŤ KROMĚŘÍŽ KAREL HOLÍK (38)

a) Den otců by se slavit měl, protože otcové mají důležitý vliv na vývoj a výchovu dítěte hlavně od školního věku.

b) Doufám, že dobrý. Vždycky říkám, že pokud budou moje děti ke mně cítit to, co já jsem cítil ke svému otci, tak jsem splnil úkol.

c) Asi jsou po mně sportovně založeni, povahy mají namíchané. Ale jinak jsou podobní více na manželku.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU