Většina obcí má potíže odkoupit pozemky. Místní si je většinou nechávají pro svou rodinu. Mnohdy tak není možné realizovat zasíťování a vybudovat parcely. Ne tak ve Štítné nad Vláří-Popově, kde se daří připravit desítky parcel pro novou výstavbu.

„Chtěli bychom si postavit dům, ale není kde," stěžuje si Roman Hluštík z Šanova. Informaci o připravovaných parcelách ve Štítné nad Vláří-Popově tak přivítal.

„Určitě je dobře, když se podaří vykoupit malé pozemky a udělat z nich pořádné parcely, rozhodně bychom se ženou rádi stavěli i ve Štítné," potvrdil mladý otec ročního syna.

PROJEKT NA 33 DOMŮ

„Máme připravený projekt na výstavbu inženýrských sítí pro výstavbu 33 rodinných domů s rozpočtovými náklady 20 milionů korun," potvrdil starosta Václav Strnad. Po získání stavebního povolení a výběrového řízení na dodavatele stavby se předpokládá zahájení první etapy začátkem září.

Akce byla rozdělena na dvě etapy. Důvodem byla zejména náročnost financování, které si obec zajistila v plné výši z obecního rozpočtu. Plocha pro výstavbu nového obvodu zaujímá přibližně 4,5 ha a je nedaleko středu obce, v lokalitě Dělnice, v pěkném prostředí u místního koupaliště.

„Po předpokládaném dokončení v roce 2017 budou mít zájemci přichystány všechny potřebné vstupy pro zahájení výstavby rodinných domů," doplnil starosta. Štítná nad Vláří-Popov má v současnosti 2200 obyvatel. V posledních letech obyvatel ubývá, a proto chce obec i touto cestou přilákat nové obyvatele.

„Jsme myslím všeobecně spokojení," sdělil Deníku místní občan Josef Tkadlec. I on vítá stavební úpravy, ale také další akce.

„Mimo jiné se daří zvelebovat hasičskou zbrojnici," pochvaluje si. Aktuálně byl vybrán dodavatel nových oken do hasičské zbrojnice. Výměnu provede začátkem června. Před dokončením je výstavba nového veřejného osvětlení.

„Podařilo se nám vybudovat osvětlení v délce 800 metrů. Stálo nás to 843 tisíc korun," upřesnil starosta.

MARCELA KANIOVÁ