„S úrazy našich dvou dcer mám bohaté zkušenosti, naštěstí vždy dopadly dobře," svěřila se mladá maminka Radka Ondrová z Kunovic na Uherskohradišťsku.

„Naposledy se dcera na začátku prázdnin houpala na židličce, převrátila se a zlomila si zub. Druhá dcera si zase na trampolíně vykloubila ruku. Jsou to chvilky, které neuhlídáte, la pak zažijete krušné chvíle do doby, než jsou děti v pořádku," dodala Ondrová.

KDYŽ SE CESTUJE, POČET ÚRAZŮ VE STATISTIKÁCH KLESÁ

I když si také podle slov mluvčího ČSOB pojišťovny Petra Milaty letní měsíce vyžádají až trojnásobný nárůst dětských úrazů, lékaři v některých okresech ve Zlínském kraji uvádějí zatím opak.

„Zřejmě je to i tím, že hodně lidí odcestovalo na dovolenou do jiných míst republiky nebo do zahraničí," komentuje primář traumatologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně Marcel Guřan.

„Ošetřujeme klasické úrazy jako zlomeniny končetin, otřesy mozku, poranění hlavy. Apelujeme na rodiče, aby děti hlídali a věděli, kde si hrají," dodal primář.

Na dětském oddělení ve Zlíně v souvislosti s prázdninovými úrazy ošetřují více dětí školního věku než malých pacientů.

Naštěstí prý zatím nemuseli letos řešit tonutí dítěte. „V těchto případech bývají děti hospitalizovány na ARO," doplnila lékařka dětského oddělení KNTB Naděžda Přibíková. Také Kroměřížská nemocnice má o prázdninách na dětském oddělení plno, většinou k nim podle mluvčí nemocnice Veroniky Klímové přivážejí malé pacienty se zlomeninami po různých pádech. „Nejhorší co do následků bývají pády z koně, kdy se zdravotníci setkávají i se zlomeninami páteře, časté jsou úrazy hlavy," uvedla mluvčí nemocnice. Nejvíce úrazů je ale na Kroměřížsku spojených s pádem na kolečkových bruslích.

Tragický případ, který by skončil úmrtím dítěte, si naštěstí zdravotníci z Kroměřížska v posledních letech nevybavují. Ve Vsetínské nemocnici jsou letos na dětském oddělení podle mluvčí nemocnice Lenky Plačkové nejčastějším důvodem hospitalizace průjmová onemocnění nebo dehydratace organismu. Až na druhém místě jsou to úrazy. „Hospitalizovali jsme například malé pacientky se zraněním po pádu z koně nebo malého kluka kvůli zranění, které si způsobil při fotbalu," přiblížila Lenka Plačková.

NOVÉ RIZIKO? LONGBOARDY

V nemocnici v Uherském Hradišti bylo od začátku prázdnin na dětském oddělení hospitalizováno celkem 23 dětí, což je podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské standardní číslo.

Podle vyjádření primáře dětského oddělení nemocnice Jana Petrželky se nejčastější úrazy způsobené pády mění „podle módy". „Letos jsou to nově také longboardy a waveboardy," zmínil doktor.

Jedno dítě ošetřené na Slovácku spadlo z koně, další se zranily při pádu z kola nebo houpačky, některé také při uklouznutí na koupališti, vyjmenoval dál primář Petrželka.

Také on připomněl, že velmi důležitý je nepřetržitý dozor nad dětmi. „Důležitá je helma při jízdě na kole i na všech těch boardech," radí primář dětského oddělení Uherskohradišťské nemocnice.