Děti ze Zlínského kraje vlivem nezdravé výživy a nedostatku pohybu neumí už ani udělat v tělocviku kotoul. Jsou prý dost neobratné

„Jsem ta krutá matka, která jim nezdravá jídla nedává. Na druhou stranu jim absenci takových pochutin dopřává babička s dědečkem," přiznává maminka.

„Snažím se dbát na jejich jídelníček, ale i přesto jí starší syn samé brambůrky a popíjí kofolu. Mladší už jde v jeho stopách," posteskla si Syřenová, která má ale svým způsobem štěstí. Její synkové mají totiž do obezity daleko.

„Bohužel ale zhruba 10 až 15 procent dětí v rozmezí od pěti do deseti let trpí v Česku nadváhou až obezitou," upozorňuje Robin Urbánek z Obezitologického centra Zlín.

Na vině je podle něj genetika, špatné stravovací návyky, velmi špatná pohybová aktivita a později i extrémně dlouhý čas strávený u počítače. „Dětem chybí spontánní aktivita. Přitom by měly alespoň hodinu denně sportovat a z jídelníčku vyškrtnout sladké nápoje," radí Urbánek.

Důležitý je podle něj správný stravovací režim nejrpve v rodině, poté ve škole. Ve Zlínském kraji ale tlouštíci nejsou žádnou výjimkou.

„Jak se tak dívám na naše některé prvňáčky, tak musím řici, že ve škole je už na záchranu stravovacího režimu dětí pozdě. Dbát na jídlo svých potomků musejí zkrátka rodiče. Ti jsou ale většinou rádi, že jsou dítka zdravá a chutná jim, a to bez ohledu na to, co jí," míní například ředitel ZŠ Kvasice Lubomír Škrabal.

Vedoucí jídelen jezdí na školení

Ani přesto ale prý v jídelnách skladbu pokrmů nepodceňují. „Naše vedoucí jezdí pravidelně na školení, kde se dozvídají vše, co s přípravou jídel a složením jídelníčku souvisí," dodává Škrabal.

Ovšem nikoho asi nepřekvapí, že byť se ve školních jídelnách kuchařky snaží vařit sebelíp, děti to neocení. „Školáci vracejí netknuté obědy. Jsou totiž přesycené sladkostmi, raději preferují párky v rohlíku nebo brambůrky. Oběd, který je kvalitní, ale vracejí zpátky," krčí rameny ředitelka ZŠ Brumov-Bylnice Vlasta Macháčová.

Školní obědy jim prý tak spíš pochválí lidé zvenčí. „Třeba mně osobně dnešní oběd chutnal. Byl výborný," pochvalovala si včera Macháčová, která prý má hned celou řadu oblíbených jídel. „Vyzvihnout jeden pokrm není jednoduché. Asi to ale bude řízek s bramborovým salátem," říká ředitelka.

V souvislosti s obezitou školáků se vrací také do minulosti.

„Dříve děti každou volnou chvíli trávily venku. A teď? Vysedávají u počítačů či mobilních telefonů, což se projevuje i v tělocviku. Jsou neobratné a už ani neumějí kotoul. I pohyblivost mají sníženou a způsobují si více úrazů. Dítě jde, zakopne a další den přijde se sádrou na ruce," vysvětluje Macháčová.

První krok ke zlepšení stravování dětí mohou udělat jejich rodiče. Naplánovat si jej mohou třeba na 25. května, na něhož připadá Den boje proti dětské obezitě.

„Stravování dětí dle zásad zdravé výživy je velmi důležitou věcí, na kterou se mnohdy zapomíná. Dítě není zmenšenina dospělého a jejich výživa má i svá doporučení a specifika dle věku dítěte s ohledem na správný zdravý vývoj a růst dětí," dodává k tématu Hana Sovišová ze společnosti Vital life centrum zdraví.

Přidává také desatero dětské výživy:

1. Dopřejme dětem pestrou a rozmanitou stravu, vybírejme jim stravu bohatou na ovoce a zeleninu.

2. Dbejme, aby jejich strava byla bohatá na obilniny a výrobky z nich.

3. Vybírejme jim potraviny s nízkým obsahem tuků a cholesterolu.

4. Zajistěme střídmost v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.

5. Nedosolujme jim hotové pokrmy, sůl a solené potraviny jim nabízejme zcela výjimečně.

6. Zabezpečme dětem pravidelně polotučné mléčné výrobky.

7. Pitný režim zajistěme alespoň 1,5 až 2 litry denně.

8. Dodejme dětem kvalitní zdroje bílkovin.

9. Nenechejme děti hladovět ani přejídat.

10. Učme je zdravému způsobu života svým vlastním příkladem.

PONDĚLNÍ MENU VYBRANÝCH ŠKOL V KRAJI

Základní škola Koryčany
Rybí polévka
Zapékané těstoviny, čalamáda

Základní škola Vsetín-Rokytnice
Polévka luštěninová
Holandský řízek, brambory s máslem, ovocný salát

Základní škola Slušovice
Polévka krupicová s vejcem
Vepřové maso v bylinkové omáčce, barevná vřetena

Základní škola Uherské Hradiště, Sportovní
Polévka zeleninová
Čevapčici, vařený brambor, obloha
Bulgurové rizoto se sýrem a zeleninou

Základní škola Kvasice
Polévka pórková
Vepřové kostky na slanině, těstoviny, ovoce

Základní škola Brumov-Bylnice
Polévka zeleninová s knedlíčky
Dušená mrkev, pečené vepřové maso, brambory, mléko