Obavy, nejistota, probdělé noci, pocit, že máte v hlavě vzduchoprázdno… Zná to snad každý, kdo v minulosti absolvoval nějakou náročnou zkoušku. Přesně tyto pocity ve dne v noci provází také současné maturanty a s blížícím se dnem D jsou stále intenzivnější. Maturita a závěrečné zkoušky na střední škole jsou první zkouškou takovéhoto rozsahu a jsou tedy právem považovány za zkoušku dospělosti.

Toto období nejinak prožívají také svěřenci Dětského domova a Základní školy ve Vizovicích. Letos prochází testem dospělosti hned čtyři z našich dětí – studentka Střední zdravotnické školy Zlín studující obor všeobecná sestra, nadějný mladý tanečník navštěvující konzervatoř Duncan Centre v Praze, šikovný kadeřník navštěvující Střední školu oděvní a služeb ve Vizovicích a v neposlední řadě také budoucí zahradník dokončující studium na SOU Uherský Brod.

Přestože se všichni čtyři za pomoci tetiček poctivě průběžně připravovali a měli tak velký předpoklad pro úspěšné ukončení studia na střední škole, bylo pro ně toto období náročné a stresující.

V samotný den konání zkoušky však nebyli nervózní pouze sami maturanti, ale v očekávání výsledků jsme byli jako na jehlách všichni na dětském domově. Do jednoho jsme s ostatními dětmi drželi palečky. Když potom konečně začal zvonit telefon a z druhého konce se ozvalo radostné „I GOT IT TETIČKO!", tak nám všem spadl obrovský kámen ze srdce a zaplavil nás pocit štěstí a především velké hrdosti. Bylo to dojemné. Máme velmi šikovné děti, na které jsme všichni právem pyšní.

Mgr. Veronika Manová, odborná vychovatelka
Dětský domov a Základní škola Vizovice