Dívka zkopírovala diplomovou práci jiného bývalého studenta. Na podvod ale přišel její vedoucí

Na to, že dívka podvádí, přišel její vedoucí práce Roman Čermák. „Když jsem diplomku pročítal, narazil jsem na nesrovnalosti ohledně vizí naší univerzity. Od všeobecně známých teorií se značně lišily, pasovaly zřejmě na jinou vysokou školu,“ sdělil. Studentka oboru technologie a management měla navíc charakterizovat spíše firmu, v níž řešila problém odpadového hospodářství.

Práce byla věrnou kopií jiné

„Napsal jsem pár klíčových slov do vyhledávače Google a zjistil, že je práce z devadesáti devíti procent věrnou kopií jiné,“ dodal Čermák. Obrátil se tedy na disciplinární komisi fakulty, která porovnala originál s falzifikátem a rozhodla o vyloučení dívky ze školy. „Vysokoškolačka byla problémová a plánovala obhajovat diplomovou práci už podruhé. Nakonec jsme přišli na to, že opsala i tu první, kterou se jí před dvěma lety odprezentovat nepodařilo,“ uvedl předseda komise Jiří Dostál.

Univerzita zvažuje, zda vůči bývalé studentce podnikne nějaké právní kroky. Vedoucí práce Čermák se však domnívá, že vyhazov je pro ni za podvod dostatečným trestem.

Zlínská vysoká škola se před rokem také zapojila do celorepublikového projektu organizovaného Masarykovou univerzitou v Brně, který umožní najít v softwaru databází všech studentských prací možné falzifikáty. „Zatím se však program vyvíjí, takže v něm sami pracovat nemůžeme. Ale věřím, že se jej během tohoto akademického roku podaří dokončit,“ objasnil prorektor pro pedagogickou činnost Roman Prokop.

Na plagiátorství se stejně většinou přijde

Čas od času prý předloží studenti takzvanou poloopsanou práci z různých zdrojů. „Většinou totiž nejsou tak hloupí, aby ji zkopírovali téměř celou. Stejně se na to ale téměř vždycky přijde,“ řekl.

Univerzita se občas potýká i s podvody při zkouškách. „Několikrát se například stalo, že se zápočtového testu účastnila jiná osoba, než měla,“ uvedl Prokop „To řešíme většinou podmínečným vyloučením ze školy,“ doplnil.

Přečtěte si také:

Chci být Ing. Kolik mě to bude stát?