„Kapacita našich školek je nyní téměř dostatečná, nebylo zatím přijato 38 dětí. Loni touhle dobou jich bylo o 28 více," sdělila náměstkyně primátora pro oblast školství Kateřina Francová. Dodala, že nepřijatými se rozumí ty děti, která splňují kritéria pro přijetí k docházce a dovrší tří let k 31. srpnu. Číslo nepřijatých dětí se bude s největší pravděpodobností snižovat. V září totiž do školek zpravidla nenastoupí 30 až 40 dětí, většinou kvůli stěhování rodičů nebo mateřské dovolené.

Město Zlín se snaží v posledních letech počet míst v mateřinkách navyšovat. Za poslední čtyři roky vzniklo 12 nových tříd pro 309 dětí. Celkem navštěvuje zlínské školky 2 384 předškoláků.

„Podle prognózy by k úplnému vyrovnání nabídky a poptávky po místech ve školkách mělo dojít už příštím roce, nejpozději však v roce 2017," konstatoval Milan Smola, pověřený vedením Odboru školství magistrátu.

Také v letošním roce proběhlo přijímání dětí do mateřských škol prostřednictvím elektronického zápisu. Loňská novinka se opět osvědčila, když celý proces zjednodušila a zpřehlednila. Nabídla také řadu zajímavých čísel, například o počtu přihlášek podaných pro jedno dítě. Pouze do jedné mateřské školy se přihlásilo 357, do dvou podalo přihlášku 198 rodičů, více jak deset přihlášek dali čtyři rodiče.

„Jednomu rekordmanovi podali rodiče přihlášku do 27 zařízeních z 28 možných," prozradila Kateřina Francová. (voz)