Zlínští studenti a vědci by pak mohli přijít na to, jestli nejdou zahraniční technologie nějak vylepšit.

S nápadem přišel izraelský velvyslanec Daniel Martin Meron, který včera navštívil Zlín. A nebyl sám. Do Baťova města se podívali i velvyslanci z Ukrajiny, Bulharska a Řecka. Všichni přijeli na pozvání poslankyně Kristýny Zelienkové (TOP 09) a setkali se rovnou v Baťově vile s místními podnikateli a rektorem univerzity Petrem Sáhou. Cílem má být spolupráce Zlínského kraje se zahraničními regiony.

„V případě Bulharska se nám jeví výhodné propojení kožedělného průmyslu, Ukrajina nabízí spoustu obchodních příležitostí, Řecko zase projevilo zájem o spolupráci v lázeňství,“ byla konkrétnější poslankyně Zelienková. Se všemi velvyslanci ze své pozice už několik let spolupracuje.

Včerejší první společná schůzka ve Zlíně byla podle ukrajinského velvyslance Yevhena Perebyinise zatím jakýmsi průzkumem. „Vidím zde však velký potenciál. Dobře spolupracujeme už s Libereckým krajem nebo s Vysočinou. Pro Ukrajinu jsou důležité zkušenosti České republiky s reformami místních samospráv,“ uvedl velvyslanec. Do Zlína se prý určitě vrátí.

Ilustrační foto.
Tropické dny před námi jen ojediněle zmírní bouřka

Řecko chce ve Zlínském kraji upgradovat česko-řeckou spolupráci. V oblasti dopravy a energetiky, ale také turismu, v němž mají Řeci u Čechů vysoké hodnocení. Pro velvyslance Efthymiose Efthymiadese bylo zajímavé navštívit právě Zlín. Před časem totiž působil jako konzul v Kanadě, kde měl na starosti sbírku Baťovi obuvi. „Je zajímavé setkat se znovu s Baťou. Těším se na spolupráci se Zlínským krajem,“ pousmál se diplomat.

Také izraelský velvyslanec byl nadšený, že se podíval na místa, kde dřív působil Baťa. Že se svezl baťovým výtahem ve zlínském mrakodrapu – už jen čistě z osobních důvodů. „Část rodiny mé manželky pochází z Uherského Hradiště a pracovala před válkou v Baťových závodech. V roce 1939 je odtud Jan Antonín Baťa pomohl zachránit před nacisty,“ přidal vzpomínku Daniel Martin Meron.

Bulharsko může navázat jakoukoliv spolupráci s regionem až po ustálení situace po volbách, vyjednávat o ní přijel velvyslanec Latchezar Petkov. Také on má k regionu specifický vztah. „Nedávno jsme četli s manželkou knihu o Baťovi. Litovala, že se mnou nemůže do Zlína. Je filmová režisérka a upozorňovala mně, ať mám uši a oči otevřené, že chce o Baťovi natočit film,“ prozradil. (hed)

Vlak RegioJet. Ilustrační foto.
Audit Deníku: Žluté vlaky už do Starého Města zajíždět nebudou