„Je to pár let zpátky, kdy jsme jeli na celý víkend na závody. Cestou zpátky někde u Brna se nám rozsypala na autě spojka. Vyřešili jsme to tak, že jsme zařadili rychlost, rozjeli se a až domů jsme nesměli zastavit," líčí jednu z nepříjemných historek teď už s úsměvem velitel zásahové jednotky SDH Hostišová Lukáš Konečný.

Letité požární auto jim dává zabrat dodneška, citelně tak postrádají nové.

„Ještě pět let po převratu jsme měli starou avii s plachtou. Později se už nesměla používat k převozu, pořídili jsme proto klasickou červenou pro devět lidí. Teď po desíti či patnácti letech na ni udělat technickou či ji opravit je stále větší problém," vysvětluje.

Co peněz do něj nacpou, to by podle něj obec mohla dát raději do nějakých spolků.

Příslovečný trn z paty jim pomůže vytrhnout Zlínský kraj, který rozdělí 10 milionu korun mezi 32 obcí v kraji.

„Peníze poslouží k nákupu nového dopravního auta nebo cisternové automobilové stříkačky pro jednotku sboru dobrovolných hasičů," vysvětluje hejtman Stanislav Mišák. Hostišová je právě jednou z těch vyvolených.

„Jsme rádi, ani nevíte jak, že to vyšlo a získáme dotaci na nové. To staré, které je už hodně poruchové, si ovšem ještě ponecháme. Technickou máme ještě platnou na dva roky," usmívá se velitel hostišovské zásahové jednotky. Starostka obce Marta Smolková netají překvapení. „Upřímně řečeno jsme s tím ani nepočítali. Jsme mile překvapeni," těší starostku.

To například dobrovolníci z Březůvek nikdy požární auto jako takové neměli, teď si jej budou moci dovolit.

„Jasně že nám chybělo, ale co jsme měli dělat. Když něco nemáte, pak máte, pak je to poté stoprocentní přínos," těší vize nového auta Martina Vrzalíka, starostu SDH Březůvky. Postrádají jej při různých výjezdech.

„Když bude například pátrání po osobách, musíme vyjet s cisternou, tam ale nejsou evakuační místa. Jakmile budeme mít požární auto, můžeme vyjet s oběma, jet navíc tak díky tomu budou moci i dvě zásahová družstva. Takto smí jen jedno, druhé nás může následovat pěšky," podotýká Martin Vrzalík.

Z dalších obcí na Zlínsku peníze získají Hrobice, Jasenná, Jestřabí, Petrůvka, Pohořelice, Zádveřice a Želechovice nad Dřevnicí. Novou cisternovou stříkačku pořídí dobrovolní hasiči v Otrokovicích.

Celkem 32 požárních aut zakoupí města a obce také díky spolufinancování ze strany Ministerstva vnitra Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.