Proč stály stroje tolik, v čem jsou tak dobré? Oba opancéřované a výbuchu odolné stroje se dají ovládat na dálku s dosahem 200 metrů a zajistí tak bezpečnost zasahujících v epicentru. Stroje pyrotechnikům pomohou k bezpečnému pohybu po prostoru kolem epicentra číslo 12, doslova vyčistí od nebezpečné munice okolí.

Přesto bude podle ředitele Pyrotechnické služby ČR Michala Dlouhého práce kolem objektu číslo 12 náročnější a nebezpečnější než doposud.

„V tomto místě počítáme s větším rizikem," přiznal. „V prvním případě explodovalo ve skladu číslo 16 více než čtyři sta leteckých pum, které munici rozhodily do větší vzdálenosti, ale ve druhém skladu jsou dělostřelecké granáty už v bezprostředním okolí a munice má zapalovače, které mohou být v odjištěném stavu," vysvětlil Michal Dlouhý.

Nyní pyrotechnici dokončují práce na ohledání epicentra v místě výbuchu, kde stál muniční sklad číslo 16, který explodoval v říjnu před dvěma lety. Na místo už nastoupili i kriminalisté, kteří spolupracují s pyrotechniky. Se závěry, co je za příčinami exploze, při které zemřeli dva lidé, ale kriminalisté počkají až po ukončení vyšetřování v epicentru bývalé budovy číslo 12. To může trvat ještě dlouho – přesný časový horizont v tuto chvíli nikdo nezná.

Práce na ohledání prvního epicentra 16 se totiž prodloužily, komplikují je povětrnostní podmínky, několikametrové krátery a výstavba a obnova komunikací pro přesuny těžké techniky.

„Přesto dbáme především na bezpečnost všech zasahujících. Oddechneme si, až budeme mít práce v epicentru budovy číslo 16 za sebou," uvedl velitel zásahu, ředitel krajské zlínské policie Jaromír Tkadleček.

Torzo budovy číslo 16 bylo strženo. Podle zasahujících složek budou práce na objektu ukončeny začátkem roku 2017, začátek prací v epicentru číslo 12 lze předpokládat do konce března příštího roku.

PYROTECHNICI UŽ NAŠLI 3252 KUSŮ MUNICE

Do čtvrtka našli od začátku ohledání prvního epicentra exploze policisté celkem 3252 kusů munice. Z tohoto množství museli pyrotechnici zlikvidovat celkem 236 kusů poškozené munice neschopné převozu při 70 explozích přímo v areálu muničních skladů v provizorní trhací jámě. Do vojenského prostoru Libavá odvezli pyrotechnici za doprovodu dopravních policistů při třech převozech 2945 kusů munice, kterou tam zlikvidovali v trhací jámě. Poslední převoz se uskutečnil koncem listopadu.

Nový hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek při příležitosti představení nových strojů uvedl, že se zasadí o to, aby podnikatelé a fyzické osoby, které mají ve střeženém pásmu svůj majetek, lesy a polnosti a nemohou s nimi hospodařit, získali odškodnění.

„Vstoupili jsme v jednání s ministerstvy vnitra a financí. Chceme, aby stát tyto pozemky od nich odkoupil, nebo je vyměnil za jiné," zmínil Jiří Čunek.

■ Nakladač Caterpillar váží skoro 40 tun a nabere až pět tun zeminy se zbytky munice. Je vybaven hasicím mechanismem a má řadu dalších bezpečnostních prvků. Vyšel na osmnáct milionů korun

■ Traktorbagr Policie ČR stál necelých 10 milionů korun. Je vybaven mohutným ramenem s lopatou, která dokáže nabrat zeminu i pod povrchem. I tento stroj má zesílené bezpečnostní prvky, stejně jako pásový nakladač

■ Zásah policie a pyrotechniků ve Vrběticích stojí od čtyř a půl do pěti milionů korun měsíčně

■ Záchranný útvar Hlučín má na místě 41 kusů techniky, která najezdila od začátku zásahu již 61 tisíc kilometrů. Příslušníci hlučínského útvaru ve vrbětickém areálu odpracovali 3800 hodin

■ Denně zasahuje na místě 30–40 policistů. Náklady na zásah Policie ČR se oproti roku 2015 snížily o 40 %. Poslední kus munice byl z areálu vyvezen 23. prosince 2015.