Ten už druhým rokem mají zřízený ve fryštácké základní škole. Peníze do něj vloni (zhruba sedmnáct tisíc) putovaly z prvního ročníku benefiční akce, pro kterou děti, rodiče či učitelé připravili různé občerstvení a dárkové předměty ke koupi, vstupné bylo dobrovolné, v programu vystoupili školáci.

Letos akci zopakovali, ale v daleko větším měřítku: výsledkem byl doslova zaplněný kulturní sál ZDV (Zemědělské družstvo vlastníků) ve Fryštáku. Akce nesla název Slavnostní akademie, benefice byla její součástí. Kupovat lidé mohli lístky do tomboly, občerstvení či drobné dárky.

„Jsme hodně spokojeni. Vystoupily na dvě stovky dětí z prvního stupně. Bylo to super, sál byl zaplněný. Asi třikrát tu žáci předvedli aerobik, hrálo se na flétnu, piáno, nechyběly country tance, čtvrťáci nás se svým číslem přenesli zpátky v čase do pravěku," přiblížil akci ředitel školy Libor Sovadina.

Pro akci oslovili sponzory, sál jim družstvo zapůjčilo za mírný poplatek, do natřískané a hlavně lákavé tomboly přispěli ve velkém rodiče různými dárky.

„Smyslem bylo získat peníze do fondu, který slouží výlučně našim školákům. Pokud zjistíme, že si rodiče něco opravdu dovolit nemohou, třeba zaplatit dítěti výlet, čímž by tak školák vypadl z kolektivu, pomůžeme jim právě díky němu," vysvětlil ředitel.

Rodiče či prarodiče dětí byli šikovností svých potomků nadšeni, kdo mohl, vystoupení na památku natáčel na foťák, mobil či kamery, nebo alespoň fotil. „Bylo to nádherné, děti a učitelky si s tím daly velkou práci. Výborná atmosféra tomu nasvědčovala," zhodnotila dojatě Dita Vlaštovičová z Fryštáku. Její syn tam také se svými spolužáky vystoupil. „Byl to náš kocourek," zasmála se spokojená maminka, která rovněž přispěla do tomboly.

Benefiční akci si nenechal ujít ani Radim Julina z Vítové, jehož dvě dcerky rovněž vystoupily: jedna s aerobikem, druhá si zahrála v pohádce. „Je to pěkná akce s dobrým účelem. Také ji podpoříme, něco si koupíme. Výrobků dětí je tu dost, dáme si i něco dobrého," řekl Radim Julina. „Vystoupila jsem tady i vloni, trošku jsem byla nervózní, ale povedlo se nám to," dodala jeho dcerka Terezka, žákyně třetí třídy.

Výtěžek z benefiční akce by měl být znám v pondělí.