„Mluví se o tom těžko, je to pro nás moc čerstvé. Znali jsme se, byli jsme spolu pořád. Byl to prostě super člověk," uvedl zástupce velitele družstva profesionálních hasičů z Valašských Klobouk Tomáš Urban.

Odmalička se s Tomášem znal Luboš Bednář z Brumova. „On byl ale lepší a nakonec byl nejlepší," vzpomněl na svého kamaráda.

„Povedlo se mu v soutěži Hra Plamen v kategorii do 15 let dvakrát získat titul mistra republiky v jednotlivcích a dvakrát v družstvech. To se u nás ještě nikomu v této kategorii nepovedlo. On tomu zkrátka kraloval," připomněl sportovní úspěchy svého kamaráda z dětství brumovský hasič.

„Zasáhlo nás to, znali jsme se od školky" dodal.

POZŮSTALÝM MÁ POMOCI SBÍRKA

Bezprostředně po nečekané smutné události uspořádali kolegové mezi sebou a zaměstnanci HZS sbírku, která měla pomoci pozůstalým.

„Jednalo se o prvotní sbírku na pomoc rodině našeho kolegy, plánujeme ale ještě další pomoc," přiblížil mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Tomáš Bublák začal svůj hasičský život jako mladší žák ve sboru brumovských dobrovolných hasičů. K požárnímu sportu později připojil i činnost v zásahových jednotkách Bylnice a později také Brumova.

V roce 2009 byl přijat do služebního poměru příslušníka HZS Zlínského kraje. Po dvou měsících ve Zlíně nastoupil jako hasič strojní služby na požární stanici Valašské Klobouky. Během dalších let absolvoval kurzy zdravotnické pomoci a první psychologické pomoci. Působil jako lektor výcviku v zařízení simulující reálné podmínky požáru a programu preventivní výchovy dětí Hasík.

„Jeho profesní kvality byly oceněny v březnu tohoto roku, kdy byl ustanoven do funkce velitele družstva. V roce 2014 zahájil také studium na Policejní akademii v bakalářském studijním programu. Tato kapitola života ale už zůstane neuzavřena," popsal dál mluvčí hasičů.

„Všichni si budeme Tomáše pamatovat také jako pořadatele a účastníka sportovních soutěží v disciplinách TFA, nohejbale, cyklistice nebo běhu. Podílel se také na přípravě a organizaci soutěží ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Byl týmovým hráčem a skutečným kamarádem. Byl člověkem, který svou práci bral jako poslání," doplnil za hasiče jejich mluvčí.