Zájem o Den otevřených dveří v DSZO byl velký, prostor za dopravním podnikem byl zaplněn spokojenými návštěvníky. Děti řádně „prostudovaly každý kout přistavených vozidel MHD, samozřejmě kabina řidičů je lákala nejvíc.

Zdroj: DENÍK/Jana Zavadilová

„Rozhodně budu řidičem trolejbusu nebo autobusu, ale ještě nevím kolikátkou budu jezdit," prohlásil v jednom z nich pětiletý Pavlík Halenčák ze Zlína. Podle jeho babičky Jany Halenčákové, za prostředky hromadné dopravy vnuk blázní snad od narození. A jestli má doma nějaký autobus? „Snad všechny," usmívala se babička Jana pyšně.

Den otevřených dveří DSZO

Celá fotogalerie: Den otevřených dveří DSZO

„Myslím si, že nabízíme všem něco, co už není dnes tak samozřejmé, sednout si na sedadlo řidiče, sáhnout si na volant, pomačkat knoflíky a tlačítka. To jsou to věci, které napříč časem lákají všechny, ať jsou to děti, mladí nebo starší," komentoval v sobotu akci spokojeně ředitel DSZO Josef Kocháň.

„Je to radost, i když představuje hodně práce, jsme tady dnes rádi," uvedl jeden z pracovníků společnosti Věroslav Horák.

I když by to málokdo řekl, děti se mohly patřičně vydovádět i ve Státním okresním archivu v Klečůvce. Sem, přímo historickým autobusem dorazily se svými rodiči se nejen poučit, ale také zasoutěžit si. Téma letošního dne otevřených dveří patřil době, kdy se Zlín ještě jmenoval Gottwaldov.

Zdroj: DENÍK/Jana Zavadilová

„Letos jsme si zvolili toto téma Když Zlín byl Gottwaldovem, snažíme se lidem ukázat, jaké archiválie jsou u nás k tomu uloženy. Musím říct, že právě k tomuto tématu jich máme doslova kilometry," usmál se ředitel Státního okresního archivu Zlín-Klečůvka David Valůšek, který právě komentoval sochu prezidenta, po kterém se čtyřicet let Zlín jmenoval.

Kdo by si myslel, že socha Klementa Gottwalda skončila ve výkupně kovu, mýlil by se. Tato označená kulturní památka odpočívá „v chládku" archivu v Klečůvce.

Socha Klementa Gottwalda odpočívá v „chládku“ archivu v Klečůvce

Celá fotogalerie: Den otevřených dveří ve Státním okresním archivu ve Zlíně Klečůvce

O návštěvníky, stejně jako v DSZO se starali zdejší pracovníci a ti měli hlavně pro rodiče dětí připraveno spoustu kvízů a zvědavých otázek o Gottwaldovu. Takže pamětníci lovili v paměti, děti je doplňovaly a společně se dobře bavili.

„Byla to nostalgie, moc se mi to tady dnes líbilo. Pracovala jsem v modelárně ve Svitu téměř padesát let – celý život. Takže opravdu, ta výstava tady byla pro mne nostalgie, která mne i dojala," komentovala výstavu i připravený program Marie Demjanová, z Otrokovic.

Zpátky do Zlína autobusem to zájemci brali do dalších otevřených dveří. Na centrální stanici Zlín, Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Ti, kteří tady byli, určitě nelitovali. Technika i prostory stanice zářily a hasiči pyšně provázeli všechny přítomné zájemce o jejich práci, činnost i techniku.

Krajští hasiči na centrální stanici ve Zlíně předvedli návštěvníkům nejen techniku, ale i ostrý zásah

Celá fotogalerie: Den otevřených dveří u hasičů v centrální stanici Zlín

Neplánovaně však všichni mohli na vlastní oči vidět, jak vypadá ostrý výjezd hasičů. Naštěstí nikde se nestala žádná tragédie, hasiče volali na na nedalekou Zálešnou, kde místní objevili hnízdo vos.

„Bylo to super, moc se mi tady líbilo," prozradil mladý Vašek Kalita, který sem dorazil se svou maminkou právě ze Dne otevřených dveří DSZO. Uvedl, že možná by se dal i k mladým hasičům, ale do budoucna spíš ne, i když vybavení a technika hasičů se mu líbí.

Troje otevřené dveře, tři akce plné poučení, zábavy, historie, dobrot i výborné nálady. To byla sobota ve Zlíně, která patřila všem, koho deštivé počasí neodradilo vyrazit ven.

Zdroj: DENÍK/Jana Zavadilova