„Budeme provádět takzvanou srážku na jezu Spytihněv. Jedná se o vypuštění jezové zdrže kvůli prohlídce stavebních částí vodního díla a případně provedení menších oprav. Jedná se o povinný a pravidelný úkon, který se provádí i na jiných jezech v naší správě," vysvětlil mluvčí PMO Jiří Macík.

Celá akce by pak měla trvat několik dní. „Srážka je plánována od prvního října, kdy 3–5 dní bude probíhat spouštění hladiny nad jezem, pak proběhnou prohlídky a případně krátkodobé opravy zjištěných závad (3–5 dní) a následně se bude napouštět. Celá akce by měla proběhnout v průběhu 10–15 dnů. Kromě toho si provedou prohlídky svých zařízení i na elektrárně," popsal konkrétně Macík.

Několikadenní práce a kontroly si navíc vyžádají uzavření plavební komory. Plavidla na Baťově kanálu se dokonce budou muset kvůli snížené hladině přesunout až do Uherského Hradiště.

„Jakmile se do toho povodí pustí, musíme stáhnout své lodě až do přístaviště v hradišti. Akce se ale plánuje už asi rok, takže jsme na to připraveni," dodal manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě Jiří Durďák.

Ten poodhalil také možnost, že se při odpouštění vody z Moravy u Spytihněví mohou pod hladinou v nadjezí objevit základy starobylého kostela, který u jezu dříve stával.

Plavební sezona patřila k těm povedenějším

Pěkné počasí, žádné povodňové stavy a nová lákadla se společně postarali o to, že se letošní sezona na Baťově kanále povedla. I když ještě nedisponují úředníci konkrétními čísly, už teď si mohou víceméně mnout ruce.

„Letos to určitě patřilo k těm vyvedenějším rokům. Zatím můžu hodnotit bez čísel, ale určitě stoupl počet lidí, kteří využívali cyklostezky a půjčovali si lodě," potvrzuje manažer Baťova kanálu Jiří Durďák. Vytíženosti oblíbené dopravní cesty a jedné z nejnavštěvo­vanějších atrakcí Zlínského kraje podle Durďáka přispěl i fakt, že se letos objevily důležité novinky.

„Otevřeli jsme zrekonstruované přístaviště ve Spytihněvi, další v Kunovicích a také ve Starém Městě. Lidé tak získali nová místa pro občerstvení a půjčení lodí," vysvětluje pozitiva dokončených projektů manažer.

Po sečtení všech čísel bude zřejmě spokojený i Stanislav Hampala ze spytihněvské půjčovny lodí a hausbótů Hamboot. „Nejsme samozřejmě ještě na konci, ale sezona je každopádně dobrá. Zájem lidí byl větší. Na druhou stranu musím říci, že na to, jaké bylo letos počasí, těch lidí mohlo být ještě víc," odhaduje Hampala.

I když s příchodem zimních měsíců využívání kanálu opadne, podle Durďáka pro úředníky sezona nikdy nekončí. „Připravujeme další projekty, jako třeba cyklostezku Otrokovice-Kvasice, otevření dalších přístavů, či případné zprovoznění trasy Bělov-Kroměříž, pokud by se na jezu opravdu podařilo vybudovat plavební komoru," vyjmenoval.