Právě jeho tým pečoval také o děvčátko z Kroměřížska, které velmi předčasně přišlo na svět vloni v únoru.

Jaká je šance na záchranu dítěte narozeného kolem 25. týdne bez následků či s minimálními následky?

V České republice je v tuto chvíli stanovena jako hranice viability porod dítěte po ukončeném 24. týdnu gravidity, tedy v okamžiku, kdy těhotenství trvá 24+0 týdnů. Nicméně individuálně poskytujeme péči i dětem narozeným dříve. V tomto případě ale po podrobné diskusi s rodiči. Poté, co rodiče projeví přání dítěti i v tomto případě poskytovat resuscitační a intenzivní péči. Jedná se o praxi zavedenou v mnoha evropských zemích.

Následky různého stupně závažnosti postihují v tomto případě desítky procent dětí, ale existuje skupina dětí, která skutečně přežívá bez závažných následků.

Na čem v těchto případech záleží?

Záleží nejen na délce těhotenství, ale i na případných komplikacích těhotenství, na porodní hmotnosti a řadě dalších faktorů. Z pohledu dlouhodobé perspektivy se liší výsledky u dětí narozených ve 24., 25. či 26. týdnu těhotenství.

Lze mluvit v případě děvčátka z Kroměřížska o určitém zázraku?

Ač nerad tento pojem používám, o zázraku hovořit lze, neboť začátek jejího putování životem byl extrémně nepříznivý. Při přijetí na naše oddělení byla její tělesná teplota 33,8 st. C, tedy byla ohrožena všemi myslitelnými komplikacemi nezralosti, respektive předčasného narození.

Lze nějak procentuálně vyjádřit, kolik dětí přijde na svět do 25. týdne těhotenství a do 30. týdne těhotenství?

V České republice máme data o rozdělení narozených dětí podle porodní hmotnosti, která zhruba kopíruje délku těhotenství.

V uplynulých letech se v ČR rodí přibližně 1,2 procenta dětí velmi nízkou porodní hmotností, tedy do 1500 g. Z toho je přibližně třetina dětí s porodní hmotností pod 1000 gramů. Tyto údaje jsou orientační, liší se dle jednotlivých let i regionů v České republice.

O kolik předčasně narozených dětí se v průměru za rok zlínská neonatologie postará?

Ve Zlíně dlouhodobě pečujeme každým rokem o šedesát až osmdesát dětí s porodní hmotností nižší než 1500 gramů, z toho přibližně 25 dětí se narodí s porodní hmotností menší než jeden kilogram.

Jaké jsou obecné rady, jak postupovat, pokud k velmi předčasnému porodu mimo dohled zdravotníků dojde?

Nevím o žádném doporučení, které by bylo nějak obecně formulováno a garantováno odbornou společností. Existují evropská doporučení, která se týkají resuscitace novorozence, ale jsou vztažena k porodům ústavním, existují i doporučení pro odbornou pomoc při porodech doma. Ale žádné doporučení se netýká předčasného porodu v domácím prostředí.

Domnívám se, že v ČR neexistuje přesná evidence domácích porodů a nemáme validní informaci o tom, jaký počet dětí se rodí mimo porodnice předčasně. Důvodně si ale lze myslet, že se bude jednat o jednotkové případy za jeden rok.

Pokud by se dítě narodilo takto předčasně, pak lze skutečně pouze maximálně zajistit teplo a ihned volat odbornou pomoc. Jistě neexistuje možnost fundovaně poskytovat pomoc novorozenci narozenému předčasně doma. I z tohoto pohledu je případ Gábinky nikoli malým, ale obrovským „zázrakem" a zcela jistě výjimkou.

Šance dětí, které se velmi předčasně narodí v domácím prostředí, ale i mimo perinatologická specializovaná centra v menších nemocnicích, jsou nesrovnatelně menší než u dětí porozených právě v centrech.