„Registrujeme zvýšenou poptávku po dřevě. Lidí, kteří jím topí, je čím dál víc," prozradila zaměstnankyně otrokovické společnosti Galvena Ludmila Ovčáčková. Někteří prodejci však mají odlišnou zkušenost.

„Připadá mi, že zájem o dřevo je pořád stejný, alespoň u nás jsme nepozorovali, že bychom měli více práce, protože ve Zlínském kraji topivo nabízí hodně firem," zhodnotil prodejnost palivového dříví Petr Fuchs z pily ve Zlíně-Loukách.

Vytápění domácností elektřinou či plynem je sice velmi pohodlné, avšak za tento komfort si lidé připlatí. V rámci všeobecného šetření se tak mnozí raději vracejí ke starým kotlům na tuhá paliva.

„Lidé shánějí nejlevnější topení a podle statistik se jedná v současnosti o dřevo," řekli manželé Kovářovi ze Zlínska.

„Plynový i elektrický kotel sice máme, ale využíváme je v poslední době mnohem méně než dřív. Dřevo si vozíme z vlastního lesa. Musíme si dát práci s jeho zpracováním, ovšem je to určitě lepší než platit vysoké účty za plyn nebo elektřinu," dodali Kovářovi.

„Zájem je o tvrdé palivové dřevo, směsky dubu, buku a habru," vysvětlil Fuchs. Potvrzuje to taktéž slavičínský prodejce Zbyněk Martinec: „Lidé vyhledávají to nejlevnější tvrdé dřevo tedy dub a buk." V otrokovické prodejně jdou na odbyt i pelety a brikety. „Zákazníci také často kombinují dřevo s uhlím," doplnila Ovčáčková.

I cena dřeva však za poslední rok vzrostla, především kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty. „Ceny šly mírně nahoru, jedná se o desetikoruny," informoval Fuchs z pily v Loukách.

Ne ve všech prodejnách ale měnili ceníky. „I když se v minulém roce zvedlo DPH, my jsme nezdražili," prozradila prodejní strategii Ovčáčková. Palivové dříví se prodává v takzvaných sypaných prostorových metrech, což představuje polena nasypaná do krychle o rozměru 1 m x 1 m x 1m. Cena jednoho prostorového metru tvrdého palivového dřeva se na Zlínsku pohybuje kolem 1100 korun.

„Zdá se mi ale, že na Valašsku je snad nejdražší dřevo v kraji, možná i v republice. Přitom netuším, proč to tak je, když tu máme tolik lesů. Jakmile vyjedete mimo region, ceny jsou nižší," připojil svůj postřeh slavičínský prodejce Martinec.

Poptávka po palivovém dřevě se odrazila i na prodejnosti krbových a kachlových kamen. „Určitě se prodávají víc. Při stavbě domů si teď lidé více pořizují komíny a kamna, aby ušetřili na topení," prohlásila Libuše Bednaříková ze zlínské prodejny VOSS.

Na spolehlivá kamna si v rodinném rozpočtu vyhraďte kolem třiceti tisíc korun. „Dají se samozřejmě pořídit i za deset, ale také za padesát tisíc. Záleží na konkrétních požadavcích zákazníka," doplnila k tématu Libuše Bednaříková.

MICHAELA BARTOŠOVÁ