VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbám se moc nechce. Pravý boom však může příjít už brzy

Zlínský kraj – Počasí nám právě nepřeje, zní z úst houbařů. Sezóna hub už sice začala, ale ochlazení před několiky dny jí neprospělo.

13.6.2013
SDÍLEJ:

Houbaření. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Karel Rozehnal

„Před třemi týdny to bylo lepší," souhlasil přerovský mykolog Milan Plášek. Tehdy nosili nadšení houbaři z lesů úlovky v podobě hřibů dubových, kolodějů, kovářů, babek, bedel či žampionů.

„Od 8. května první úlovky! Každý den tři až čtyři dubáci. U kraje lesa, na výsluní," podělil se o svou zkušenost jeden z diskutujících na internetové stránce, na které houbaři probírají co, kde a kolik roste či neroste. O tom, jak vypadá letošní sezona ve Zlínském kraji, už tam je na šest desítek komentářů.

Bez tepla to nejde

Houby potřebují především vlhko a teplo. Vlhkosti mají moravské lesy a louky díky vydatným deštům dostatek, někteří z houbařů dokonce tvrdí, že nadbytek.

„Říká se, že když prší, tak rostou, ale není to tak úplně pravda. Zrovna jsou spíš přesycené," myslí si člen nivnického mykologického kroužku a zkušený houbař Josef Trtek.

Podle Pláška by to však vadit nemělo. „To, co jim chybí, je teplo," doplnil.

Dobrou zprávou je, že i přesto se dnes dá na houby narazit. „Určitě se dá něco ojediněle najít, ale jen na místech, která jsou prosluněná a tím pádem prohřátá," vysvětlil mykolog. Pokud tedy máte chuť na pochoutku z hub, vyražte k okrajům lesů, do parků nebo na louky.

„Do hlubokého lesa teď nemá cenu chodit. Najdete tam jen drobotinu, která běžné houbaře moc nezajímá," radil Plášek.

Z úlovku se těší třeba nadšená houbařka Simona Zahladilová ze Zlína. Na holubinky minulý týden narazila na nečekaném místě – mezi domy na sídlišti Jižní Svahy.

„Byla jsem velmi překvapená, protože jich tam bylo velké kolo. Někteří houbaři holubinky nesbírají, ale já vím, že z nich je výborná polévka," řekla nám.

Zda víkendové oteplení bylo pro výraznější růst hub dostatečné, není úplně jasné .

„Řekl bych, že pořádně porostou až v polovině června," tipl si Trtek. Připojil i jeho oblíbený citát: „Hřiby nejsou erteple, říká se tu. Brambory zasadíte a rostou, s houbami to tak není. Je těžké říct, kdy porostou, potřebují svoje podmínky."

Až se na lov hub vydáte vy, nezapomeňte, co vždy radí mykologové: „Nesbírejte ty, které neznáte."

V této době si lidé často pletou jedlé druhy žampionů (odborně pečárky) s jedovatou pečárkou zápašnou. Při konzumaci tepelně zpracovaného jedovatého druhu je cítit výrazný zápach, z čehož může houbař poznat, že si z lesa nedonesl jedlý žampion.

Dávat si pozor je potřeba i na klíšťata, kterých je letos mnoho. Pokud tedy vyrazíte do přírody jen v kraťasech či v tričku s krátkými rukávy, nezapomeňte se před vycházkou postříkat repelentem.

Mezi lidmi koluje řada „zaručených" způsobů, jak poznat jedovatou houbu. Jsou pravdivé, nebo lžou? Zde jsou odpovědi.

Mýtus: Jedovaté houby nejsou červivé ani okousané od plžů.

Pravda: Plži i hmyz mají metabolismus odlišný od lidského. Toxiny, které člověku škodí, mohou být pro zvířata neškodné.

Mýtus: Jedy v houbách se zničí vařením.

Pravda: Některé jedlé houby jsou opravdu za syrova jedovaté a po tepelné úpravě lidskému zdraví neškodí. Nebezpečně jedovaté druhy ale obsahují toxiny, které se varem nezničí.

Mýtus: Jedovaté houby jsou velmi výrazně zbarvené.

Pravda: Není tomu vždy tak. Například o smrtelně jedovaté muchomůrce jízlivé či pavučinci plyšovém to říci nelze.

Mýtus: Stříbro při kontaktu s jedovatou houbou zčerná.

Pravda: Žádný ze známých houbových jedů takovou reakci nevyvolává.

Zdroj: Česká mykologická společnost.

Jak s houbami správně zacházet?

Rada mykologa Milan Pláška

Sbírejte je do košíku či plátěné tašky, ne do igelitové. V ní se houby rychle zapaří a může začít hnilobný proces, který je znehodnotí. Takové houby nedoporučujeme ke konzumaci. Dále houbu ze země neodřezávejte, ale vykruťte. Zbytek houby by v zemi hnil a to by nebylo dobré pro okolní houbová vlákna, která v zemi zůstala a ze kterých by pak mohla vyrůst nová.

Autorem je MICHAELA BARTOŠOVÁ

Autor: Redakce

Chodíte na houby?

ANO

94 %

NE

6 %

Hlasovalo: 18

Anketa byla ukončena

13.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Autogramiáda jezdců Barum Czech Rally Zlín 2017 v obchodním centu Zlaté jablko ve Zlíně.

Na Barum Rally dorazilo 135 posádek, 16 se omluvilo

Ilustrační foto

Trať městské erzety Barumky si lidé mohou v pátek večer projet na kole

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

První se opět prezentovali Turci. Itinerář zatím převzalo 132 pilotů

Stejně jako loni i v úterý se jako první v sekretariátě Barum Czech Rally Zlín prezentovala organizátorům 47. ročníku turecká posádka Murat Bostanci – Onur Vatansever.

Startovní listina Barum Rally zdarma ve čtvrtečním Deníku

Deník vám ve svém zítřejším TIŠTENÉM vydání přinese zdarma startovní listinu nadcházejícího víkendového 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Kromě seznamu pilotů soudobých vozů zde najdete i účastníků 10. ročníku Star Rally. (spo)

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení