Unikátní ucelenou sbírku designových skvostů návrhářky Libuše Niklové je nyní možné vidět v nových prostorách napajedelského muzea. Vernisáž výstavy proběhla v sobotu. Kdo by si ze svého dětství nepamatoval nafukovací žirafu či buvola. Tyto hračky patřily k inventáři velké většiny dětských pokojů. Do dětských pokojů se však tyto léty prověřené hračky vrací i dnes. Napajedelský podnik totiž obnovil jejich výrobu.

„Výroba těchto hraček je pro nás jen okrajovou záležitostí. Jde spíše o otázku tradice a hrdosti. Dnešní trh je zaplavený nekvalitními a mnohdy i zdraví škodlivými hračkami z Číny: My si vážíme, že můžeme navázat na výrobu poctivých, nezávadných a oblíbených hraček," potvrdil Petr Bláha, generální ředitel Fatry Napajedla, že k výrobě se podnik vrátil i díky jisté míře nostalgie. Podnik se dnes věnuje primárně výrobě zemních folií. Těch jen v loni vyrobili téměř deset milionů metrů čtverečních.

Návrhářka legendárních hraček Libuše Niklová obdržela za návrhy řadu prestižních ocenění. Její tvorba patří mezi exponáty Muzea dekorativního umění v Paříži nebo Muzea moderního umění v New Yorku. Nesmrtelným se stal především její nadčasový výrok a budoucnosti plastů.

„Vývoj nelze zastavit. Výrobky z plastických hmot bude člověk v budoucnosti obklopen tak jako vzduchem a stanou se i stejnou samozřejmostí," tušila už před desítkami let.

Vstup do expozice je zdarma. Je to i díky sponzorům. Slavnostní vernisáž si nenechal ujít ani Andrej Babiš, jehož Agrofert věnoval na vznik výstavy milion korun.

„Věřím, že se výstava stane magnetem. Postupně do nových prostor budeme stěhovat stále další a další expozice. Nijak na to, ale nespěcháme," uvedl Ivan Bergman, vedoucí muzea v Napajedlech. Jednou z nových expozic je i výstava Petra Nikla, syna věhlasné designérky.

„Uplně jsem se vrátila do dětství. Řadu hraček si pamatuji ať už z domu nebo od babičky. Kam jsem jezdívala. Žirafu jsem měla určitě," svěřila se Milada Vránová, jedna z návštěvnic výstavy. K vidění budou také historické fotografie z firemního archivu Fatry Napajedla. Podle vedoucího muzea by měly být muzeální expozice v nových prostorách alespoň ještě rok s bezplatným vstupem.