Starý Světlov je jednou z mnoha hradních zřícenin ve Zlínském kraji. Na jeho obnově se podílí obec Podhradí, památkáři, archeologové i řada dobrovolníků.

Hrad Starý Světlov byl založen zřejmě v první polovině 14. století jako významné sídlo jedné z rodových větví Šternberků. V 15. století se stal důležitým vojenským a strategickým centrem, ale již od počátku 16. století pustnul. Do dnešního dne se z rozsáhlého hradu dochovaly impozantní terénní útvary a pozůstatky zděných konstrukcí soustředěné v prostoru hradního jádra a podléhající poměrně rychlé zkáze.

V roce 2012 byl proto na podnět Františka Koudelky, starosty Podhradí, obce u Luhačovic, v jejímž katastru se hrad nachází, zpracován projekt na obnovu památky. „Kdyby nebylo Starého Světlova, nebylo by Podhradí," přiblížil důvody zájmu o hrad Koudelka.

V první části prací byla podle něj loni obnovena a zakonzervována parkánová zeď a část hradeb, vybudováno přístupové schodiště a hrad byl osazen informačními tabulemi o jeho historii.

Náklady činily 900.000 korun, obec získala dotaci na 90 procent této částky z Programu rozvoje venkova. Podle starosty je připraven i projekt na další část obnovy památky.

„Jedná se o palác a hlavní stěny. Náklady se pohybují kolem jednoho milionu korun, opět se budeme snažit získat na jejich pokrytí dotaci," poznamenal Koudelka, podle něhož se hrad díky postupné obnově stává cílem turistických výprav.

Snahu o jeho záchranu možná udělením ceny Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) ohodnotí i NPÚ.

„Cena je pro nás příležitostí podpořit vlastníky a další, kteří se v péči o kulturní dědictví angažují. Věříme, že ocenění bude podnětem k hlubšímu zájmu veřejnosti o podstatu a principy památkové péče a inspirací pro další pozitivní kroky v této oblasti," uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Cenu v podobě diplomu a pamětní plakety předá Goryczková vítězům jednotlivých kategorií na slavnostním vyhlášení v září.