„Město takové velikosti, jakým Fryšták je, si zaslouží mít místo posledního odpočinku v dobrém stavu a ne v tak žalostném, v jakém se nyní nachází. Je to spíše na ostudu," říká pro Deník Jaroslav Ševčík.

Podle Pavla Dohnala, vedoucího odboru technického hospodářství fryštácké radnice, je největším problémem hřbitova jeho věk. Hřbitov byl totiž založen už v 19. století.

„S ohledem na jeho neudržovaný stav už všechno dožívá. Zničené jsou chodníky, vzrostlá zeleň se silnými kořeny je nadzvedává, což má dopad i na samotné hroby a jejich rámy," přiblížil největší problémy místa posledního odpočinku Pavel Dohnal.

Za své už zčásti vzalo také obvodové zdivo areálu. Hlavní podhledová zeď je rovněž ve značně havarijním stavu.

Fryštácká radnice už zapracovala na technickém řešení, které by všechny zmíněné problémy mělo odstranit. „Výsledkem by měla být taková podoba hřbitova, která odpovídá době a pietě místa," dodal Pavel Dohnal. Kdy se dělníci do opravy hřbitova pustí, zatím netuší.

Město má totiž před sebou teprve schvalování rozpočtu na letošní rok, které jej čeká až koncem tohoto měsíce.

„Teprve poté uvidíme, na kdy a zda vůbec rekonstrukci areálu naplánujeme. Každopádně je už ale zapotřebí," informoval starosta města Lubomír Doležel. Nutností je podle něj vyřešit obnovu chodníků, zdivo a zřejmě vysadit jinou a novou zeleň. „Stávající musí být odstraněna, jen škodí," doplnil starosta.

Patnáctimilionové náklady město zatím plánuje uhradit pouze ze svého rozpočtu, rekonstrukci hřbitova zvažuje rozdělit do několika etap. O nutnosti opravy je přesvědčená také například Kateřina Kostrůnková z Fryštáku, jíž na hřbitově odpočívají její známí a kamarádka.

„Určitě by si zasloužil opravu. Investuje se do všeho, ale do místa posledního odpočinku vůbec. Mělo by to naše vedení napravit. Už jen ta dlažba je na ostudu," zhodnotila Kostrůnková.