Pokud byste ale čekali tradiční lišku v podobě jezdce, který má připnutý liščí ohon na kabátu a symbolizuje tak dávnou tradici honu, nedočkali byste se.

V Držkové je Hubertova jízda spíš vyjížďkou pro ty, kteří si chtějí z koňského sedla prohlédnout vrcholky hostýnských hor. Nikomu však nechyběla na bundě modrá růže, koníci dostali jako odměnu hrst ovsa.

„Jela jsem i vloni, vyšlo nám nádherné počasí. Letos to vyšlo stejně dobře,“ pochvalovala si Lada Válková, majitelka devítileté klisny Salinky. 

Kování chce pravidelnost, stejně jako chodit k holiči

Držková „Koně kuji každé dva měsíce, stejně jako dámy chodí ke kadeřnici nebo nehtařce,“ přirovnává se smíchem Jiří Daněk z Hošťálkové, podkovář z povolání. Pomocníka mu dělá Petr Maniš.

Pokud by kůň podkovu neměl, rohovinu by si odřel, až by začal kulhat. Pak si hledá místa, která jsou měkčí, než mu rohovina doroste. Jak se tedy kuje kůň? „Na ošetřené, pilníkem upravené kopyto se nanese rozpálená podkova. Potom se přichytí hřebíkem podkovákem. To není jenom v pohádkách,“ usmívá se Jiří Daněk s tím, že kdyby se špatně trefil, koně by to bolelo. „Kůň by bolestí cukl, což je dobře, protože rána by se musela ošetřit, aby kůň nedostal zánět,“ dodal. (ren)

Svátek svatého Huberta připadá na 3. listopadu, v různých jezdeckých stájích se ale konají Hubertovy jízdy jako připomínka parforsních honů často již od konce září.'Koně kuji každé dva měsíce, stejně jako dámy chodí ke kadeřnici nebo nehtařce. To je stejnZdroj: Deník / Večerková Renáta

"Koně kuji každé dva měsíce, stejně jako dámy chodí ke kadeřnici nebo nehtařce. To je stejné," směje se Jiří Daněk z Hošťálkové, který se svým pomocníkem Petrem Manišem kuje koně již mnoho let.

Svátek svatého Huberta připadá na 3. listopadu, v různých jezdeckých stájích se ale konají Hubertovy jízdy jako připomínka parforsních honů často již od konce září.V sedle se jízdy účastnila i Lada Válková. 'Jela jsem i vloni, vyšlo nám nádherné počasí, lZdroj: Deník / Večerková Renáta

V sedle se jízdy účastnila i Lada Válková.

"Jela jsem i vloni, vyšlo nám nádherné počasí, letos to vypadá stejně dobře," uvedla majitelka krásné devítileté klisny Salinky.