„Kráter má být dominantou parku, který se nachází v horní části sídliště. Modelací terénu vznikne přírodní amfiteátr s multifunkčním využitím. Dalším výrazným prvkem bude vodní biotop na západním úpatí. Zásobovaný bude dešťovou vodou ze střech nových bytových domů na okraji parku. Oživením bude stavba kavárny s výhledem na západní část Zlína včetně veřejného WC,“ uvedla mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková.

Celý projekt Centrálního parku město již od začátku realizuje ve spolupráci s veřejností. Obyvatelé Jižních Svahů měli možnost vyjádřit se k němu již čtyřikrát, naposledy v polovině května.

Asi nejvíce lidi zajímá provoz kavárny - mají obavy, aby se z ní nestala herna či nálevna. „Kavárna je plánovaná jako nekuřácká s provozem podobným jako například ve Slunečnici v Morýsově domě. Objekt bude ve vlastnictví města, takže kvalitu a druh služeb si budeme určovat už při výběrovém řízení na nájemce,“ ujistila Masaříková.

Pejskaři jsou zase zvědaví, co park nabídne jim. „Ráda bych věděla, jestli město počítá s nějakou výběhovou plochou na venčení,“ svěřila se Jana Vyoralová ze Zlína. I na to však magistrát myslí. „Pravděpodobně bude v rámci plochy parku vyčleněn menší oplocený prostor jako louka pro psy,“ řekla Masaříková. Dodala, že přibudou i možnosti pro sáňkování dětí. „Vhodné plochy na tyto zimní radovánky vznikly už v blízkosti hřiště s lanovou pyramidou. Na valech Kráteru přibudou další,“ upřesnila.

Zlíňany hodně zajímá i to, zda bude součástí parku také koupaliště. „To bohužel na ploše parku řešit nelze,“ odmítla Masaříková.
Ještě letos chce město vypracovat projekt pro územní řízení a zažádat o povolení stavby. Samotná realizace Kráteru začne v závislosti na uvolněných financích a dotacích z evropských fondů pravděpodobně v roce 2008.

Centrální park Jižní Svahy buduje město od roku 1998. Prozatím přišel na 44 milionů korun.