VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Inspirace ke koštu vzešla od slivovice

Machová /FOTOGALERIE/ - Téměř stovka příznivců dobrého vína se sešla v sobotu odpoledne v kulturním domě v obci Machová na Zlínsku, aby se zúčastnili koštu moravských vín.

25.1.2010
SDÍLEJ:

Košt vína v MachovéFoto: DENÍK/Matej Slávik

Jeho třetí ročník uspořádala místní základní organizace Českého zahrádkářského sva­zu.

Výběr byl široký. „K ochutnání máme připraveno celkem třicet dva vzorků. Pocházejí nejen od místních vinařů, ale také například z Petrova nebo Hodonínska. Nesoutěžíme o žádné ceny, každý si sám pro sebe vyhodnotí, které víno mu nejvíce chutnalo,“ řekl předseda machovské organizace zahrádkářů Jaromír Juřena.

Dodal také, jak na nápad zorganizovat košt před třemi lety vlastně přišli. „V zimě mají zahrádkáři více času, a tak jsme přemýšleli, jaké akce bychom připravili. Ve vedlejší vesnici mají košt slivovice, tak nás napadlo koštování vín,“ popsal Juřena.

Celým podvečerem provázela trojice přednášejících. František Václavík, Bohumil Brázdil a Jaroslav Divoký ke každému právě rozlévanému vzorku přidali odborný výklad o jeho původu, vlastnostech a charakteristice.

Koštu se zúčastnil také vinař tělem i duší, bývalý starosta obce a nyní kronikář Machové, dvaaosmdesátiletý Adolf Janík. S hrdostí uvedl, že jeho rod žije v Machové již třetí století, a pak se rozvyprávěl o svých vinařských začátcích.

„Po skončení vysokoškolských studií a návratu domů do Machové jsem v roce 1954 naložil se svým otcem na povoz, tažený kravami, čtyři pytle jablek. Odvezli jsme tento náklad do Kvasic, kde jsme z něj pak celý den tlačili víno,“ zavzpomínal na svůj první vinařský počin.

Po jablečném víně zkoušel vyrábět víno višňové s přídavkem malin, ke kterým po prvním stočení přidal ještě bezinkovou šťávu. Poté se pustil do výroby vína z hroznů.

„Bylo to zhruba před třiceti lety. Vyrobil jsem vlašský ryzlink. Od té doby ale dělám už jen červené víno,“ pokračoval Janík, který se podle svých slov o víno stará jako o vlastní dítě.

Hosté měli k zakousnutí připraven chléb a tvrdý sýr, a aby bylo možno lépe rozlišit chuť jednotlivých vzorků, k dispozici byla také minerální voda. „Pokaždé je to velmi příjemné odpoledne. Po skončení koštování si se sousedy povídáme a pak se i zpívá,“ dodal Adolf Janík.

Na příští víkend si pro zájemce zahrádkáři připravili pro změnu tři odborné přednášky.

Autor: Kateřina Košutová

25.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ve středu ve Zlínském deníku: prvňáčci ze ZŠ Tečovice, Provodova a Halenkovic

Natáčení v Kroměříži. Ilustrační foto

Kraj chce vrátit filmaře do regionu, vytvořil program na podporu filmu

Posnídal termix s rohlíkem. Pak Bartoš nastřílel pět branek

Vyspal se, posnídal termix s rohlíkem a šel na věc. Výsledek? Pět gólů.

Výstava obrazů Františka Chmelaře ve Zlíně: malíř, který psal básně

Galerie Václava Chada na zlínském zámku vystavuje obrazy Františka Chmelaře. Expozice „Malíř, který psal básně“ představuje Chmelařovu krajinnou i figurální tvorbu. Doplňujícím prvkem je pak autorova osobní korespondence.

Nejlepší sociální pracovníci v kraji: sedm žen a jeden muž

Marie Dostálková se dostala k sociální práci přirozeně: její maminka narozená v roce 1920 docela běžně chodila po dědině a pomáhala jakékoliv sousedce, babičce a pak i jejím čtyřem dětem.

Učitelé: Dokud platy nezvýší, nevěříme tomu

„Vidina malého platu nás neodradila. Je to spíše práce o tom, jestli vás to baví, či ne,“ říká pro Deník čtyřiadvacetiletá učitelka Alena Hiršová z Napajedel. Letos v červnu ukončila studium na olomoucké univerzitě, obor učitelství pro první stupeň, a v září nastoupila coby učitelka do 2. základní školy Napajedla, kam sama coby školačka chodila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení