VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak jsme se rozhodly býti znalkyněmi vína

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 9. LISTOPADU/ -Znalkyně vína rozhodně nejsme. Spíše bychom se mohly nazvat „příležitostné konzumentky s osobním vkusem a s vlastní chutí tohoto moku“. Velmi rády jsme se ale zúčastnily letošního podzimního „Putování po archivních sklepích“ ve Znojmě.

9.11.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

(Ne)oficiální blog reportérů Zlínského deníku o dění v regionu i mimo něj

Slibovaly jsme si od toho nejen ochutnávku vín, které firma Znovín nabízí milovníkům lahodného nápoje, ale obohacení a rozšíření vědomostí o víně. To, co jsme se dozvěděly a vyposlechly od odborníků, předčilo naše očekávání. Podotýkáme, že čtenář znalec, který bude následující řádky číst, si asi řekne: „Čemu se diví? Vždyť to je naprosto normální mluva o víně…“, ale laik se možná pobaví tak jako my.

O každém ze vzorečků, které nám byly nabídnuty k hodnocení, jsme se dozvěděly vskutku hodně. Občas jsme se na sebe podívaly s otázkou v očích, zda se skutečně hovoří o tomto lahodném moku.

Tak víte například, že víno je nekonfliktní? No my to nevěděly… Informace, že vína dovedou oslovit svou „tělnatostí“, nás skoro šokovala! Že existují vína „mohutná, plná, nadupaná, štíhlá, kulatá, kompaktní, komplexní, nadějná či šokující“, už jsme pomalu začaly brát jako fakt.

Když nám ale bylo řečeno, že „nejhorší je Sauvignon, který musíte hledat“, doslova jsme se vyděsily. No jen si to představte - zatočíte sklenicí a nic tam není! Sauvignon jeden záludný!

No a co teprve informace, že „pod špatným uzávěrem se víno nevyvíjí, stagnuje a umírá“, to je přece hrůza! Že existují odrůdy, které se nechají „přetvářet“, budiž, tomu bychom i věřily, Ale že se víno chová jako „čubka“, to už byla trochu silná slova. Vysvětlení se nám dostalo následující: víno-čubka zlobí na vinici i ve sklepě. A kdybyste náhodou nevěděli, tak nejvíc zlobí Veltlínské červené rané neboli Večerka.

O Rulandě se mezi vinaři říká, že je „smraďoch“. A my už jsme se vlastně ani nedivily.

Poté jsme k výbornému Sauvignonu (tento byl na nás hodný a ve sklenici se neztratil…) dostaly malinkou zelenou čokoládku s poučením: kousek jí v ústech rozcumlat, poté přelít douškem vína a polknout. Skutečná lahůdka! Informace, že Vlašák je pašák, že má zakomponovanou kyselinku a patří mezi „trojchlapské“ (což znamená, že jeden pije a dva ho držíja), nás pobavila a rozesmála.

Na úplný závěr si dovolíme se s vámi podělit o recept na „gastronomický orgasmus“, který nám prozradil náš průvodce po sklípcích. Na pánvičku dáme hroudu bílého domácího sádla, nasekanou cibulku a tu smažíme do růžova. Až má tu správnou barvu (dáme pokyn manželce – ta vedle peče domácí chléb), přidáme pár lžic medu a necháme zkaramelizovat. Na takto připravený základ vložíme kachní játra (opět dáme pokyn manželce – jaký, to necháváme na vás) a chvilku restujeme. Pro dochucení přidáme „hrstečku libovolného koření“ tu toho, pak tamtoho i onoho (vše podle chuti strávníků) a je hotovo! A pozor! Žádné servírování na talíře. Pánev dáme doprostřed stolu (opět dáme pokyn manželce, tentokrát aby přispěchala s teplým chlebem) a je to tu! Ta největší rozkoš přichází nakonec, když se stolující předbíhají v „máčání kusů chleba ve zbylém sosíku na dně pánvičky“. Nemusíme snad připomínat, že vše zapíjíme „krásným“ vínem. Dobrou chuť!

Hana Konečná, Silvie Pospíšilová

9.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dělníci v Otrokovicích opravují chodník v části Trávníky, který je ve směru příjezdu od Kauflandu. Stávající dlažbu kompletně odstraňují.
5

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Balóny nad Olomoucí.
46

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Pamětník Jiskry Otrokovice v první lize. Byl to malý zázrak, vzpomíná Gajdůšek

Už jsou v zapomnění. Většina z nich ani nežije. Byli to přitom oni, kdo před 53 lety do Otrokovic přinesli slávu. Na malém stadionku se na škváře kopala první liga. V sezoně 1964/1965 jezdily do míst současného moderního sportovního areálu na Baťově hvězdy tehdejší doby Tomáš Pospíchal, Andrej Kvašňák, Josef Masopust nebo Ivo Viktor.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení