„Jsou tam skříňky, nábytek, tabule, dataprojektor s vysouvacím plátnem, zatemnění, nechali jsme tam přivést vodu. Je tam dokonce i koš na tříděný odpad. Učebna splňuje hygienické podmínky," usmívá se ředitelka školy Zdeňka Jančíková.

Akustiku řešili pomocí podhledů, dále pomáhají i filcová kolečka, která v zajímavém rastru částečně zastiňují chodbu, přičemž se na ně dají přišpendlit třeba obrázky dětí z výtvarné výchovy, až si je namalují nebo i jiné jejich práce. „Světla je dost, po celé stěně jsou velká okna, místnost je i barevně zajímavě navržena. Výsledek je myslím povedený, děti tam nestrádají," ujišťuje ředitelka.

O provizorní třídu se v žádném případě nejedná, zůstane na chodbě natrvalo. Už dříve škola totiž řešila prostorové problémy při dělení tříd na výuku jazyků, až letos si situace vyžádala nové řešení. Důvodem byl i loňský vysoký počet zapsaných budoucích prvňáčků.

„Bylo zřejmé, že je budeme muset rozdělit do tří tříd, přičemž jedna nám pro ně bude chybět. Ocitli jsme se proto před problémem, kam je umístíme. Hledala jsem vhodné řešení. Jednoho dne mě pak napadlo ošetřit to novou místností přímo v chodbě v přízemí," zmiňuje ředitelka.

Třídu bylo potřeba naplánovat tak, aby nebyla moc robustní, vzhledem neublížila prostoru chodby a aby respektovala únikové cesty.

Veronika Vyoralová, třídní učitelka 1. B, která ve skleněné třídě našla pro letošní školní rok s dětmi azyl, měla původně obavy, že výuka bude rušená kolemjdoucími dětmi či učiteli.

„Stane se, že někdo přejde tu a tam kolem po chodbě, ale je to skutečně zřídka a děti to snášejí velice dobře. Jediné, co nás vyrušilo, bylo zařízení na čištění chodníků, které jelo venku kolem našich oken. Děti u nich stály a dívaly se, takže jsme měli takové zpestření, ale to k práci u prvňáčků patří," říká s úsměvem učitelka. Ona i děti jsou tam prý moc spokojení.

„Je tu všechno, co potřebujeme. Jediné, co nás trošku zaráží, jsou bílé lavice. Snad ale i ty přežijí zdárně hodiny výtvarné výchovy. Už jsme psali rodičům prosbu, aby dětem pořídili k malování igelitové ubrusy," dodává.

Malí žáčci si snad toho, že jsou středem pozornosti, i trochu užívají. Jsou ale spokojeni. „Máme hezkou třídu, navíc celou vyzdobenou postavičkami Mimoňů. Paní učitelka je na nás hodná," hodnotí prvňáček Míša Mamula, kterého prý ze všeho nejvíce baví malování.

Nová skleněná učebna vyšla na 650 tisíc korun, přičemž 250 tisíc zaplatil Zlínský kraj a 400 tisíc město Zlín. „V našich základních školách se jedná o takovéto první řešení, kdy byla učebna vybudována formou proskleného boxu v prostoru chodby," dodává mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.