Jarmareční dění začne už v pátek 30. listopadu, a to vernisáží valašsko-klobouckých výtvarníků a poté společným koncertem schol kloboucké farnosti v kostele Povýšení sv. Kříže. Hlavní program však vypukne v sobotu ráno, kdy se město zaplní tradičními řemeslníky.

„Letos se jarmeku zúčastní kolem dvě stě sedmdesáti řemeslníků prodejců. Snažíme se je vybírat tak, aby trh neztratil své kouzlo. Jsou to převážně regionální prodejci nebo prodejci s tradičním sortimentem,“ uvedla předsedkyně organizačního výboru Marie Valčíková. Valašský jarmek bude jako každý rok doprovázet i řada netradičních soutěží.

„Tento rok je jich celkem sedm, z toho dvě jsou úplné novinky,“ řekla jedna z organizátorek Eva Sáblíková. Soutěžit se bude o nejlepší kyselé zelí, o nejpěknější perník a čerta z kynutého těsta nebo o nejkrásnější jablko. Starostové jednotlivých obcí se utkají o nejlepší starostovskou slivovici. Úplnou novinkou je potom fotografická soutěž a soutěž v mužském tanci odzemku.

Na jarmeku budou vyhlášené i výsledky literární soutěže Pro valašsků řeč, ve které se sešlo tento rok celkem 178 prací psaných ve valašštině z deseti škol v okolí. „Úroveň letošních prací byla vysoká, je vidět, že se děti o valašštinu zase začínají zajímat,“ řekla jedna z porotkyň Ladislava Guričová. Dodala, že nejčastějšími náměty slohových prací však byla zabíjačka nebo pálení slivovice.

Vítězné práce si pak mohou lidé poslechnout ve valašské školičce v Červeném domě, kde se budou předčítat.